in

Šta je Tuđman mislio o Čoviću: To je čovjek koji se potpisuje ćirilicom

Da u posljednje vrijeme vuče sve neinteligentnije političke poteze i da ga slijepa odanost i savezništvo vodi putem političke samodestrukcije predsjednik HDZ-a i bivši član Predsjendištva BiH Dragan Čović demonstrirao je i nakon što je izazvao pravi mali diplomatski skandal odlaskom na proslavu Dana Republike Srpske.

Tako je svojim prisustvom Čović uveličao skup na kojem je između ostalih odlikovan i ratni zločinac osuđen za zločine u Hrvatskoj Slavko Lisica i kojim je još jednom simbolično obilježen početak projekta kojim su etnički Hrvati gotovo izbrisani s 49% teritorije BiH. Na ovo uvlačenje hrvatske politike u događaje na kojima se veličaju tekovine i vrijednosti ratnih zločina, burno je reagovala i susjedna Hrvatska, uključujući kako predsjednicu države i premijera iz Čovićeve sestrinske stranke, tako i kompletnu politička scena s lijeva nadesno, koja je u nevjerici komentarisala Čovićevu sramotu u Banjoj Luci.

Epilog svega je današnja smjena ambasadora Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, koji je 9. januara također prisustvovao Dodikovoj proslavi.

Da je Čović nepouzdan da predstavlja Hrvate u BiH nekoć je smatrao prvi predsjednik nezavisne Hrvatske, dr. Franjo Tuđman. Iako bivši veliki navijač Veleža i Jugosloven koji se potpisivao ćirilicom, Čović je kao vječni oportunist iskoristio ratne prilike u BiH da se priključi HDZ-u, uključi u ratni projekt Herceg-Bosne i preko noći vrtoglavo uznapreduje u svojoj karijeri.

Ipak, Tuđman je sumnjao u njegovo hrvatstvo. Na sastanku s Jadrankom Prlićem, tadašnjim ministrom vanjskih poslova BiH, 20. juna 1998. u Zagrebu, ostalo je zapisano da je Tuđman negodovao protiv ideje da Čović bude predsjednik HDZ-a. Tuđman je tada između ostalog rekao:

“Mišu Brajkovića niste afirmirala, niste priznavali, a onda ste mi najedanput došli s prijedlogom da Čović bude predsjednik HDZ-a, a potpisivao se Jugoslovenom i ćirilicom itd. To bi bilo poliitčko samoubojstvo da smo napravili. Tu da sudim Šakića (osuđenog ustaškog zločinca, upravnika logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, op.a.) u Hrvatskoj, a tamo da takvog čovjeka biramo”.

Sudeći po posljednjim potezima Čovića, stiče se zaključak da je Tuđman mnoge ljude očigledno znao dobro procijeniti.

Klupko se odmotava: Kakva je uloga Smaila Šikala u narkokartelu i zašto je na kokainu bila oznaka “BH”

Svi se pitaju gdje je nestao Dragan Čović? Odgovor nije nimalo bezazlen