in ,

ŠTA SE DEŠAVA?! Zašto je CIK odjednom odlučio da otvara vreće s nevažećim glasačkim listićima

Centralna izborna komisija (CIK) BiH krajem prošle godine dala je saglasnost na analizu nevažećih glasačkih listića, navedeno je u zapisniku sa sjednice održane 19. novembra prošle godine, piše “Avaz”.

U zapisniku nema obrazloženja ovakve odluke.

– Gospođa Hadžiabdić (Irena, članica CIK-a, op. a.) rekla je da želi da se ozvaniči početak analize nevažećih glasačkih listića. CIK je dao saglasnost – navodi se u zapisniku.

Nekoliko desetina vreća s takvim listićima doneseno je iz magacina u Centar za edukaciju CIK-a. Nije poznato hoće li se analizirati svi nevažeći glasovi, kojih je 2018. bilo oko 500.000.

Odgovore iz CIK-a o tome ko će, u koju svrhu, po kojoj metodologiji vršiti analizu, još čekamo.

Vehid Šehić, nekadašnji član CIK-a i politički analitičar, kaže da nije čuo za ovakvu praksu. No, ističe da podržava ovakav proces, ali dodaje da je analiza trebala biti vršena ranije.

– Dok sam ja bio član CIK-a, nije se pravila analiza nevažećih glasačkih listića. Kada smo imali primjedbe političkih stranaka o nepravilnostima, a to je uvijek bilo neposredno nakon izbora, mi smo reagirali. Podržavam analizu nevažećih glasačkih listića, a to je tražila ranije i Koalicija „Pod lupom“, jer je u BiH previsok procent nevažećih listića, naročito kod izbora članova Predsjedništva BiH i predsjednika RS. Treba utvrditi nepravilnosti, ali u skladu sa zakonom i na transparentan način – kaže Šehić.

Naš izvor iz CIK-a tvrdi da je određen broj vreća s nevažećim glasačkim listićima otvaran već krajem prošle godine.

– U tim vrećama nađen je veliki broj važećih glasačkih listića, a evidentno je bilo da su išli u korist jednog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, pa se analiza obustavila. Sada je taj proces nastavljen – kaže naš izvor.

Inače, više od 100.000 nevažećih glasačkih listića na prošlim općim izborima bilo je za izbor Predsjedništva BiH.

ZLO SE VRATILO – ISIL objavio brutalan snimak: Osmogodišnji dječak ubija muškarca i najavljuje osvetu

UŽAS! Detalji ubistva u Beogradu: Odbio posljednji posao za klan pa platio životom!