Stigla reakcija iz EUFOR-a zbog BiH, jasna je kao dan: “Spremni smo pružiti podršku održavanju sigurnog okruženja!”

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u četvrtak je sa sjednice Glavnog odbora SNSD-a na Palama najavio povlačenje nadležnosti, to jeste saglasnost sa tri sporazuma sa Federacijom BiH – o Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Oružanim snagama BiH.

Tragom ovih poruka koje su dovele do straha od moguće eskalacije, portal Radiosarajevo.ba je zatražio reakciju Misije EUFOR-a u BiH.

“Imajte na umu da EUFOR ne spekulira o stvarima, niti komentira politička pitanja. EUFOR i njegove srednje rezervne snage (IRF) ostaju spremni pružiti podršku vlastima BiH u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja (SASE) u skladu sa svojim mandatom”, poručili su iz NATO-a.

Podsjetimo, jučer su povodu Dodikovih poteza reagirali Sjevernoatlantski savez (NATO) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Neodgovorno je, dodali su, od lidera da “pokušavaju odvući pažnju građana od problema korupcije koja ih sputava, te da zanemaruju provedbu reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve”.

VEZANI TEKST: Ambasada SAD-a i NATO žustro reagovali na prijetnje Milorada Dodika

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.