STIŽE JASNA PODRŠKA IZ AMERIKE NAKON POTEZA DŽAFEROVIĆA I KOMŠIĆA “Uradili su ispravnu stvar. Institucije Bosne i Hercegovine se moraju poštovati!”

“Sergej Lavrov vrlo dobro zna šta radi. Pružio je otvoreno podršku secesionistima koji žele da obave posao Moskve i tako spriječe ulazak Bosne i Hercegovine u NATO”, kazao je profesor Univerziteta „Johns Hopkins“ u Washingtonu Daniel Serwer.

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je 14. decembra u zvaničnu posjetu BiH, ali prvo što je uradio jeste sastanak s liderima iz manjeg bh. entiteta i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu.

Tom prilikom nije istaknuta niti zastava Bosne i Hercegovine, a Lavrov je u više navrata davao poprilično skandalozne izjave, zbog čega su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili da se sastanu s njim.

Serwer smatra da je to ispravan potez Džaferovića i Komšića.

– Smatram da su uradili ispravnu stvar. Institucije BiH moraju se poštovati, a Lavrov sigurno nije bio zadovoljan – kazao je on.

Podsjetio je da je dvoličnost srednje ime Sergeja Lavrova zbog konstantnih proturječnosti samome sebi.

– Ne možete poštovati teritorijalni integritet BiH i onda prvo posjetiti Dodika bez zastave BiH. Ne možete govoriti da poštujete Dejtonski mirovni sporazum, a onda zahtijevati da visoki predstavnik ode, a upravo je on i zadužen da se provode sve mjere iz Daytona – poručio je Serwer.

Na kraju je kazao da je Dodik samo lutka kojom se upravlja iz Moskve.

– Bez sumnje, on će profitirati iz onog što se dogodilo – zaključio je Serwer, piše Hayat.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.