Novac, ilustracija

Stiže novi zakon: Letite s biroa ako ovo uradite!

Posljednje Vijesti

O razdvajanju aktivnih od pasivnih tražilaca posla već duže vremena se govori. Republika Srpska sprema novi zakon koji će regulisati ovu oblast

U bh. entitetu Republika Srpska, nezaposleni koji nisu u potrazi za poslom, uskoro bi trebalo da pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju isključivo preko Fonda zdravstvenog osiguranja i neće više biti prijavljeni u Zavodu za zapošljavanje.

Ta mjera dio je novog Zakona o posredovanju pri zapošljavanju koji će se ubrzo naći pred ministrima.

– Veliki je problem i za nas kad zovemo ljude za posao, dobijete od 10 ljudi sa spiska, pojave se 1 ili 2, ostali nisu zainteresovani za posao – kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske smatra da će ovaj potez olakšati rad zavodu za zapošljavanje i smanjiti trošak.

– Naravno da će olakšati rad zavoda za zapošljavanje. Imaćemo prije svega mogućnost da se detaljnije posvetimo nezaposlenim licima. Nažalost ima takvih slučajeva gdje radnici rade u toj takozvanoj sivoj zoni, a koriste zdravstveno osiguranje, a to košta Republiku Srpsku, nekih 64 miliona na godišnjem nivou – kaže Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Taj dio posla treba da odradi inspekcija. Zakon o posredovanju pri zapošljavanju je već spreman. Ostalo je da se izmjeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

– Ta dva zakona moraju ići paralelno kako osiguranici ne bi ostali bez zdravstvenog osiguranja. Što se mene tiče možemo već sljedeću sjednicu Vlade da uputimo ovaj zakon, vrlo nam je važan, sistemski je zakon – kaže ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Leave your vote