in ,

Stručnjaci pojašnjavaju: Koji otrov je popio Praljak i šta je ovdje čudno

Haag danas
Haag danas

Vijest dana u svjetskim medijima je trovanje hrvatskog generala Slobodana Praljka koji je sebi oduzeo život nakon što mu je Sud u Haagu potvrdio kaznu dugogodišnjeg zatvora. Odmah su krenule i spekulacije o otrovu koji je progutao.

Tek će naknadne analize otkriti o kojoj je suspstanci ovdje  riječ, a mišljenja stručnjaka već postoje.

Nedugo nakon što je Praljak ispio otrov, novinari Neta razgovarali su sa specijalisticom toksikološke hemije i sudskom vještakinjom Biserkom Rihom.

00Kada budemo znali koji su parametri u organizmu bili poremećeni, onda ćemo moći pričati o kojoj se grupi otrova radilo0”, kaže Riha.

”Ustvari, ogromna je paleta sredstava koje je mogao uzeti. Načelno mogu reći da vjerojatno nije popio cijanid, odnosno ozbiljan krvni otrov koji se krvlju širi do drugih organa”, kaže i objašnjava kako bi u tom slučaju smrt nastupila trenutno.

Spektar ostalih potencijalnih sredstava vrlo je širok. Vještakinja je pritom skrenula pažnju na još jedan aspekt o kojem se do sada nije ni spekuliralo: ozbiljna trovanja organizma, pa i sa smrtnih ishodom, mogu izazvati i najobičnija sredstva za čišćenje.

Važno je samo, objašnjava, da su na bazi kiseline i lužine.

”Ona najčešće uzrokuju teška oštećenja dišnog puta i rezultiraju korozijom grla, jednjaka i pluća”, podsjetila je vještakinja.

Jutarnji list također je pričao s toksikologom koji je analizirao šokantan potez Slobodana Praljka. Dr. Franjo Plavšić smatra da liječnička intervencija nakon trovanja nije bila dovoljno brza, bez obzira o kojem se otrovu radi.

”Naime, brzina je ključ u spašavanju života otrovanog pacijenta, a osobito ako se ne zna o kojem se otrovu radi”, smatra dr. Plavšić, koji je dodao da je previše vremena prošlo od trenutka kada je Praljak popio otrov do njegova prelaska u bolnicu.

Sramotne scene

Sramotan potez Dragana Čovića večeras u Mostaru: Pa ovo je za zatvora (Video)

Skandalozan potez Vlade Hrvatske: Pa je li vas više sramota?