Sud BiH uveo klauzulu “babin sin” za oslobađajuće presude

Napominjemo da je tekst satiričnog karaktera

Zbog sve češćih krivičnih prekršaja koji većinom imaju smrtni ishod, a počinitelji su manje-više u 100% slučajeva sinovi bogatih kontroverznih biznismena, Sud BiH je uveo klauzulu koja će znatno skratiti sudske procese – piše šatro.info.

“Mnogo je imućnih roditelja čija su djeca prebrzom vožnjom ili nespretnim mlataranjem vatrenim oružjem usmrtili slučajne prolaznike, jer baš i ne mogu najbolje da barataju na početku skupim gadgetima koje im roditelji svakodnevno kupuju, te smo morali nešto da uradimo da zaštitimo tu nesretnu djecu. Više nam je muka od medijskih istupa svako malo kako smo oslobodili nakon dva do tri mjeseca uslovne kazne na slobodu nekoga ko je počinio ubistvo. Od sada će se odmah na početku procesa pozivati na klauzulu, te ukoliko roditelj spada u ovu kategoriju, dijete će odmah biti oslobođeno”, izjavio je Mirsad Hadžić, član komisije.
Zanimalo nas je koji su to parametri pomoću kojih ocjenjuju ko je za oslobađajuću presudu a ko nije.

“Pa prije svega gledat će se prezime počinioca, te će do da igra ključnu ulogu. Ako je u rodu s bilo kojim imućnim čovjekom, onda će biti oslobođen. Zatim ako nema neko zvučno prezime, a roditelji dostave imovinski karton koji sadrži minimalno dvije stambene jedinice, tri vozila i još dvije nekretnine nepokretnog tipa po izboru, također će biti oslobođen”, dodao je Hadžić.

Zakon na snagu stupa od danas, te će biti prvi koji će moći da djeluje retroaktivno. Svi “babini sinovi” koji čekaju presudu a spadaju u gore navedene kategorije, će biti oslobođeni svih optužnica.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.