Sudbonosna pitanja za Bošnjake u Njemačkoj

Njemačka

Bitka na Bedru je bila sudbonosna za prvu generaciju muslimana, ali i za muslimane svih prostora i vremena do Sudnjega dana. Ona je omogućila da ti i ja budemo danas muslimani, što je jedan od razloga zbog kojih je se sjećamo, u sjećanju čuvamo i obilježavamo iz generacije u generaciju. Koliko je važna najbolje oslikava Poslanikova, s.a.v.s., dova uoči bedranske bitke, kada se ponizno obratio Gospodaru svih svjetova i molivši Ga za pobjedu kazao: „Ako uništiš ovu skupinu muslimana, nećeš biti obožavan na Zemlji.“ (Muslim)

Njemačka – najpoželjnija iseljenička desetinacija Bosanaca i Hercegovaca

Piše: Aldin ef. Kusur, glavni imam Medžlisa IZ Hannover

Allahovom, dž.š., voljom i pomoći, malobrojna skupina pobijedi, što bi sudbonosni zaokret koji će muslimansku zajednicu voditi ka prosperitetu i snagi koju je zadobila tokom narednih godina. Međutim, uvijek iznova se pitam, kakvu implikaciju ima ova bitka na nas danas, osim što smo Allahovom voljom muslimani, čemu nas ona uči, na šta nam ukazuje?

Duboko sam uvjeren da svaki pojedinac ima makar jedan ‘Bedr’ u svom životu, jednu raskrsnicu, jednu prekretnicu, nakon koje može da se krene pravim putem, ili pak, ne daj Bože, krivim. To je ona borba sa samim sobom i savladavanje svega onoga što bi trebalo biti strano dinu i imanu jednog muslimana. Ali Bedr nije vodio pojedinac, vodila ga je skupina odabranih, vodila ga je zajednica.

Raste broj bh. državljana u Njemačkoj
Raste broj bh. državljana u Njemačkoj

Zajednica odabranih ashaba uz Allahova Poslanika, s.a.v.s., potpomognuti vojskom meleka je izvojevala pobjedu, muslimanska zajednica je osigurala fizički opstanak, ali i puno važnije osigurali su opstanak dina i imana, slavu, veličanje i obožavanje Jednog Jedinog Gospodara. Na ovim temeljima se izgradiše sve potonje generacije muslimana, susretajući se sa novim ‘Bedrovima’ i sudbonosnim pitanjima.

I naša generacija i zajednica se susreću s bedranskim, sudbonosnim pitanjima, pitanjama opstanka, ne toliko fizičkog, koliko li duhovnog, pitanjem opstojnosti dina i imana u danšnjem vremenu i prostoru u kojem živimo. Razmišljajući o ovom pitanju došao sam do zaključka da se naš (Bošnjaka u Njemačkoj, pa i cijeloj dijaspori) ‘Bedr’ nalazi u očuvanju, jačanju i unapređivanju slijedeće tri komponente:

Očuvanje i jačanje vjerskog identiteta

Pod očuvanjem vjerskog identiteta prije svega mislim da sačuvamo svoj din i iman, a posebno prenošenje emaneta vjere i moralnih vrijednosti na mlađe generacije. Vjerski identitet je temelj, onaj koji će nam donijeti sreću i na ovom i na budućem svijetu. Otuda, jedno od bedranskih i sudbonosnih pitanja za nas, je odnos prema mektebima. Da li dovoljno ulažemo i materijalnih i nematerijalnih sredstava kako bismo ovom zadatku adekvatno i prema zahtjevima vremena odgovorili? Jesmo li došli do svih onih za koje ćemo biti pitani? Kakvu mektebsku pouku pružamo našoj djeci? Spremamo li ih, za izazove u kojima će se naći, ili još uvijek mislimo da smo u nekom muslimanskom gradu ili selu u našoj Bosni ili Sandžaku? Kuda ih usmjeravamo i gdje nam mlade generacije idu? Sve su ovo sudbonosna pitanja na koja nam valja odgovoriti, i pred Uzvišenim odgovarati. Ovdje su, prije svih, nosioci emaneta IZBIH i IZBNJ, potom džemati i džematlije, odnosno roditelji.

Očuvanje i jačanje nacionalnog identiteta

Borba za očuvanje tradicije i kulture Bošnjaka i jačanje bošnjačkog identiteta prije svega počinje sa očuvanjem bosanskog jezika. Ako sačuvamo bosanski jezik kod naših mlađih generacija, sačuvat ćemo nedvojbeno i našu tradiciju i kulturu koja je svakako prožeta islamskim vrijednostima i moralom. Otuda je neshavtljivo koliko malo radimo u pogledu očuvanja bosanskog jezika kad naših mladih, kako na individulanom planu, tako i na nivou zajednice. Mnoge aktivnosti usmjerene na ovu stranu teku isuviše sporo, kada je u pitanju zajednica, ali i kada su u pitanju same porodice, koje u ovom slučaju imaju temeljnu odgovornost, uočljivi su mnogi propusti – jedan o takvih propusta je korištenje stranog jezika u krugu porodice. Ukoliko ne uspijemo sačuvati bosanski jezik, našu kulturu i višestoljetnu (islamsku) tradiciju Bošnjaka, prijeti nam asimilacija, i potpuno gubljenje nacionalnog identiteta u narednim generacijama.

Integracija u društvo

Koliko god je neophodno očuvanje nacionalnog identiteta, istodobno je razumljivo da će naše mlađe genenracije pored prethodna dva spomenuta identiteta graditi i svojevrstan identitet države u kojoj žive, pa će dijelom nositi i npr. njemački identitet, koji je također neophodan da bi naše mlađe generacije aktivno preuzimale obaveze i odgovornosti unutar samih društava u kojima živimo. Tu prije svega mislmo na visok stepen poznavanja jezika države u kojoj živimo, a potom kulturnih i moralnih normi, kao i društvenog uređenja (političkog, ekonmskog, itd.). Biti dobro integriran znači biti aktivni dio društva u kojem živimo, sudjelovati u političkim, kulturnim, ekonomskim, socijalnim i drugim konetkstima u društvu.

Visoko obrazovanje naših maldih generacija i građenje intelektualnih elita bi trebao da bude jedan od prioriteta. Učešće u političkim strankama može biti višestruko korisno i za same naše mlađe generacije, ali i zajednicu. Sve ovo se odnosi kako na nas pojedince tako i na zajednicu u užem i širem smislu.

Džemati IZBNJ i sama IZBNJ bi trebali biti otvoreniji prema društvenoj zajednici, osloboditi se zidova džamija i aktivno djelovati u društvu, inicirati i voditi razne projekte koji će voditi boljem razumijevanju islama kod naših susjeda, i time otkloniti mnoge strahove koji postoje u društvu. U tom smislu bi imami trebali da budu pomagani, i od strane džemata i same IZBNJ, da budu osposobljeni za aktivno djelovanje u društvu, prije svega kroz učenje njemačkog jezika, na jednom višem nivou, kao i potpomaganju i ohrabrivanju imama da visokoškolske ustanove za islamsku teologiju u SR Njemačkoj pohađaju i na njima završavaju svoje magistrate i doktorate, ili makar da sudjeluju u programima doškolovavanja i usavršavanja.

Dakako o ovome bi se moglo mnogo više pisati, ali ovaj tekst bi trebao biti samo jedan impuls za ramišljanje, a potom i djelovanje.

Kao zaključak: Ukoliko sačuvamo, ojačamo i izgradimo sve tri komponente, spašeni ćemo, ako Bog da, biti i na ovom i na onom svijetu, ali ako prvu i najvažniju komponentu izgubimo – izgubismo i onaj svijet. A Allah najbolje zna.

(Tekst je objavljen na stranici Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj)

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

-1 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.