Sukobi među Bošnjacima u Richmondu

Richmond

Ne baš lijepe vijesti stižu nam iz Džemata Richmond u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, tamo već neko vrijeme tinja sukob unutar Džemata koji je posljednjih sedmica eskalirao čak i ostavkom glavnog Imama Almedina ef. Rizvića.

Monstruozne poruke stigle Emiru Hadžihafizbegović: Da li je ovo normalno?

Ne želeći više trpiti pritiske (nepotrebne) jednog dijela Džemata, on je odlučio da se povuče, ali je ipak nakon intervencije Džematskog odbora odlučio da se vrati. No, neslaganja i dalje postoje što se direktno održava na rad i funkcionisanje Džemata.

U nadi da će sukobi biti uskoro riješeni, prenosimo vam kompletno saopštenje Džematskog Odbora Richmond sa svim pojašnjenim detaljima ovog neslaganja.

”Vjerujemo da ste u zadnje vrijeme čuli, a i vidjeli dosta informacija vezano za podnošenje ostavke našeg uvaženog Imama Almedin Ef. Rizvića.  Naime 11. jula 2017. naš Imam je pod pritiskom izvjesne grupe džematlija podnio ostavku da bi sačuvao svoj ugled a i ugled Džemata.

Nažalost pojedinci ili grupa koju pominjemo već vise od godinu dana pokazuju nedolično ponašanje na sastancima i raznim skupovima te iznose raznorazne glasine i dezinformacije te na taj način nastoje da Imama prisile da podnese odstavku i narušavaju rad i ugled ove zajednice koja se gradi dugi niz godina.

”Na intervenciju Džematskog odbora, Glavnog Imama medžlisa 4 a i velikog Broja džematlija koji su stali na stranu našeg Imama, Almedin Ef. je odlučio da ostaje u džematu Richmond kao što je bilo originalno i dogovoreno.”

Nažalost, imamo pojedince koji ne da samo ometaju na određen način rad imama i Džemata nego sebi uzimaju i za pravo da skidaju sa oglasnih tabli obavještenja, slike i postere 11. jula za Srebrenicu i druge gradove, također kod dočeka raznih uglednih gostiju redovno neko od njih napravi neki ispad, pa čak i otvoreni napad na omladinu u hodniku Džemata itd.

Ovakvo ponašanje je nedopustivo bilo kome i bit će najoštrije osuđeno. Odbor je bio kategoričan na posljednjem sastanku i potvrdio već donesene disciplinske mjere od prošle godine koje glase: “Ukoliko bilo ko narušava rad Imama, ili narušava red i mir u prostorijama Džemata podliježe disciplinskom postupku koji može snositi ozbiljne posljedice pa čak voditi i ka isključenju iz Džemata, te može snositi i druge legalne posljedice. To jest odmah nakon incidenta Odbor Džemata će sazvati vanrednu skupštinu u što kraćem roku na kojoj će pokrenuti postupak.”

I još je važno napomenuti da su u našem Džematu sve informacije javno istaknute na oglasnoj ploči i da su dostupne svakome i bilo kad. Npr: Tamo možete naći sve informacije o vlasništvu našeg objekta, o Inspekcijama koje smo prošli u raznim fazama rada do sad, informacije o svim financijama Džemata, spiskove članova, uplata, rad humanitarnog fonda, aktivnostima Imama, odbora, aktivnostima dzemata generalno itd”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Džematski odbor.

O ovom događaju izvještavaćemo i u narednim danima.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.