in ,

Sulejmanović: Investicije iz bh. dijaspore dobra poruka za ekonomski razvoj

Sulejmanović: Investicije iz bh. dijaspore dobra poruka za ekonomski razvoj
Sulejmanović: Investicije iz bh. dijaspore dobra poruka za ekonomski razvoj

Lilijan Sulejmanović je kao dijete u ratu stigla do Velike Britanije, a danas njena priča o investiranju u Bosnu i Hercegovinu vraća nadu u povratak i aktivno uključivanje bh. dijaspore u ekonomski razvoj države.

”Na “Oxfordu” sam završila studij filozofije, politike i ekonomije, zatim i postdiplomske studije iz filozofije. Razmišljala sam o akademskoj karijeri, ali je želja da radim u praksi prevagnula. Okrenula sam se menadžmentu te nakon nekoliko godina rada u nekoliko kompanija u Britaniji, odlazim na “Harvard Business School”, gdje sam stekla MBA diplomu ”, kazala je Sulejmanović.

Nakon toga, nastavlja raditi u bizinis sektoru te je kroz svakodnevnu praksu razmišljala o načinima kako da ostane vezana za Bosnu i Hercegovinu te u domovini pokrene posao koji će donijeti radna mjesta njenim zemljacima.

”Ostala sam vezana za Sarajevo te redovno dolazim u svoj grad. Zbog toga sam i pokrenula kompaniju koja će se baviti proizvodnjom funkcionalne i zdrave hrane. ‘Te Ora’ je krenula s radom te uz podršku USAID ‘Diaspora Invest’ programa danas radimo na izlasku na lokalno tržište i razvoju proizvodnje. Trenutno proizvodimo energetske pločice, visoke nutritivne vrijednosti. To je samo početak i, nadam se, dobra poruka drugima”, kaže Sulejmanović.

Ona prepoznaje prednosti ulaganja u BiH. Kaže da je radna snaga obrazovana, da je država blizu razvijenih evropskih tržišta što olakšava logistiku proizvodnje i distribucije. Ipak, potrebno je raditi na bržem procesu registracije te ulagati u infrastrukturu.

”Proces registracije kompanija je neprihvatljivo dug i kompliciran, regulatorni zahtjevi se čine kao da postoje da obeshrabre potencijalne investitore. Potrebno je ulagati i u infrastrukturu, prvenstveno zbog povezivanja unutar države, ali i šire jer je teško računati na povećanje ekonomske aktivnosti bez uređene transportne logistike”, dodaje Sulejmanović.

Izuzetno je, kaže ona, važno podržati razvoj duha i svijesti o aktivnom djelovanju u zajednici.

”Želim podržati naše društvo kroz svoje lične inicijative. Potrebno je mnogo potoka da se napravi moćna rijeka”, poručuje Sulejmanović.

Milorad Dodik

Dodik o raspravi u Kongresu SAD: Nisu se slavno proveli…

Edin Džeko

(VIDEO) Džeko bijesan na saigrača iz Rome: Idi u p**ku materinu