SULUDE TEORIJE ZAVJERE Šta su muslimani radili ispred Notre-Damea dok je katedrala bila u plamenu?

Čim se vijest o požaru na znamenitoj pariškoj katedrali Notre-Dame u ponedjeljak proširila svijetom počele su se, predvidljivo, širiti i lažne vijesti o toj tragediji.

Već smo jučer naveli neke od tih lažnih vijesti: primjerice, onu notornog portala Infowars koji vodi još notorniji teoretičar zavjera Alex Jones, prema kojoj je zaposlenik katedrale potvrdio da je požar podmetnut. Međutim, u članku se Infowars ustvari poziva na kolumnista lista Time koji je nedugo nakon što je požar izbio tvitao da mu je “jezuitski prijatelj u Parizu koji radi u Notre-Dameu rekao da mu je zaposlenik katedrale rekao da je požar namjerno izazvan”.
Dakle, anonimni izvor mu je rekao da mu je anonimni izvor rekao.

Infowars nije, očito, briga što je Hale u sljedećem tvitu napomenuo da se radi o “neutemeljenoj glasini” i što je svoj originalni tvit izbrisao nakon samo par minuta, nakon što je shvatio da je pogriješio. Članak Infowarsa i dalje stoji, bez ikakvog ispravka.

Tu je i primjer “prijelomne vijesti” na Twitteru, s lažnog računa CNN-a nazvanog CNN Politics 2020, prema kojoj je požar “uzrokovan terorističkim činom”: Twitter je u međuvremenu ugasio lažnu stranicu.

Podsjetimo još jednom, iako je istraga još uvijek u tijeku, da je pariško tužiteljstvo izjavilo kako nema traga o namjernom podmetanju te vjeruje kako je nesreća uzrokovana slučajno, prenosi France 24. Associated Press je također jučer prenio izjavu ureda pariškog tužitelja, prema kojoj istražitelji zasad tretiraju požar kao nesretni slučaj te kako je podmetanje požara, uključujuću terorističke motive, isključeno kao pretpostavka. Istraga se vodi o “nesretnom slučaju koje je uzrokovao požar”.

“Skloni smo teoriji da se radi o nesretnom slučaju”, rekao je pariški javni tužitelj Remy Heitz i dodao kako 50 istražitelja radi na istrazi, za koju vjeruje da će biti duga i složena. Unatoč tome, desničari diljem svijeta i dalje insinuiraju da je požar podmetnut, a njima se pridružio i saborski zastupnik HRAST-a, Hrvoje Zekanović.
Muslimani koji se smiju namontirani na fotografiju goruće katedrale Notre-Dame

Teorija zavjere o muslimanima koji su podmetnuli požar pod katedralom promovirana je i pomoću fotografije, na kojoj se dvojica tamnoputih muškaraca provlači ispod policijske trake oko zapaljene katedrale i smije. “Muslimani se smiju dok Notre-Dame gori…”, stoji u opisu fotografije objavljene na Facebooku.

Međutim, kako je utvrdio fact-checking portal PolitiFact, fotografija je lažirana – dvojica tamnoputih muškaraca namontirani su na fotografiju. Nimalo iznenađujuće, fotografiju je objavio i ruski portal na engleskom jeziku Sputnik, također poznat po lažnim vijestima o zapadnim zemljama.

Da je fotografija montaža, potvrdio je Nacionalni centar za medijsku forenziku na Sveučilištu Colorado Denver. “Dvije osobe su montirane na fotografiji”, rekao je ravnatelj Centra Catalin Grigoras, dodajući kako se zumiranjem desnog obraza muškarca koji stoji desno može vidjeti očito editiranje fotografije.

Još jedan lažni Twitter račun nazvan Fox News Channel objavio je lažnu vijest s lažiranim tvitom američke kongresnice, muslimanke Ilhan Omar. “Oni siju ono što će žeti”, stoji u njenom lažnom tvitu. Naravno, mnogi konzervativci su nasjeli na ovu skandaloznu vijest.

(Index.hr)