Susret učitelja i koordinatora bh. dopunskih škola u Velikoj Britaniji

Susret učitelja i koordinatora bh. dopunskih škola u Velikoj Britaniji

Posljednje Vijesti

Početkom decembra tekuće godine u prostorijama Bosanske kuće održan je Seminar učitelja i koordinatora BiH dopunskih škola u Velikoj Britaniji. Sastanku su pored prosvjetnih radnika i koordinatora, učestvovali i dugogodišnji volonteri pri BH dopunskim školama. Sastankom je predsjedavao Remzudin Alihodžić.

Nažalost, ambasador BiH u Veliko Britaniji, NJ.E Branko Nešković nije mogao prisustvovati seminaru zbog ranije preuzetih obaveza. Na osnovu priložene dokumentacije, može se vidjeti da je BH UK Network godinama pozivao Ambasadu Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, te predstavnike Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH na sve važne skupove koje se tiču dopunskog obrazovanja, te kroz pismenu korespondenciju pokušavao da ukaže na važnost očuvanja institucija koje se bore za očuvanje našeg jezika i kulturnog identiteta od zaborava, saopšteno je iz Bosnia UK Network.

S obzirom na okolnosti u kojima se nalaze BH dopunske škole u VB, ukazano je na pasivan stav nadležnih BiH institucija. Podjećamo da su nadležne vlasti donijele Zakon o dopunskom obrazovanju, no malo se radi na sprovođenju istog. Međutim, svi prisutni su istakli činjenicu da se vide mali pomaci u pomoći nadležnih institucija za dopunsko školstvo, najvise kroz distribuciju udžbenika iz Kulturne i društvene historije BiH od I do IV razeda prošle godine. Istaknuto je da BH dopunske škole U Velikoj Britaniji rade pri BIH udruženjima i nisu uključene u redovne škole , nego opstaju zahvaljujući izuzetnim naporima volontera i entuzijasta već 25 godina, što je se za svaku pohvalu.

Općepoznato je da je krajem devedesetih godina postojalo 11 dopunskih škola koje su radile pod pokroviteljstvom BH UK Networka, a sada ih je samo pet aktivno. Nažalost, sa radom su prestale škole u Lutonu, Dewsbury, Guildfordu, Hullu i Ockendonu. Jedan od iznesenih prijedloga na seminaru je da se ponovo uputi apel Ambasadi Bosne i Hercegovine da kroz konkretnu pomoć doprinesu unapređenju rada postojećih bosanskogercegovačkih dopunskih škola u Velikoj Britaniji te da pokušaju obnoviti rad škola koje su morale prestati s radom zbog finansijskih razloga. Ukoliko domovina nastavi sa pustim obećanjima postoji realna opasnost da se i rad postojećih škola dovede u pitanje.

Učitelji i koordinatori su ovom prilikom predstavili rad svojih škola i materijalne poteškoće sa kojima se susreću BH dopunske škole u Velikoj Britaniji. Najčešći problemi sa kojima se suočavaju dopunske škole jesu pronalaženje novih fondova te iznajmljivanje i plaćanje prostorija za održavanje nastave.

Svi učitelji su spomenuli da škole promovišu našu historiju, kulturu i nacionalni identitet kako kroz redovnu nastavu, tako i kroz organizovanje proslava Dana državnosti BIH, Dana nezavisnosti BiH, komemoracije Srebrenice, Skupove škola u VB i slicno. U cilju boljeg upoznavanja naše djece koja žive širom Velike Britanije, škole treba da se uzajamno posjećuju kada god postoji mogućnost za to, te organizuju zajednicku nastavu.

Svi prisutni su se složili da naši nastavnici i učenici treba da razvijaju svijest i poštovanje prema duplom identitetu, te da s ponosom gledaju na oba identiteta, bosanskohercegovačko i britansko. Važno je istaći da su upravo mlade generacije te koje imaju ogroman potencijal te su bitne u očuvanju kontinuiteta naših dopunskih škola. Na seminaru su prezentovane aktivnosti Svjetskog saveza dijaspore Bosne I Hercegovine (SSDBiH) na polju obrazovanja. Nazalost, broj učenika koji pohađaju dopunsko obrazovanje je zanemariv, a kakav je odnos domovine po ovom pitanju može se zakljuciti iz dopisa gospodina Harisa Halilovića, koordinatora radne grupe za kulturu i obrazovanje pri SSDBiH i predsjednik Saveza dopunskih skola BiH u SR Njemačkoj, saopšteno je iz Bosnia UK Network.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.