in ,

SVAKA ČAST Ljubavna priča iz Travnika: Ella i Inas prkose podjelama u BiH

Nevidljiva ruka odabrala je nas dvoje da volimo, ljubimo, opraštamo, gradimo neke bolje svjetove, imamo i učimo djecu pravim i istinski ljudskim vrijednostima”

Da ljubav prevazilazi sve barijere svjedoči priča novopečenog bračnog para iz Travnika.
Elisabeth Ella Hrgić objavila je na svom Facebook profilu priču o ljubavi prema Inasu Dagoji, koja je u vrlo kratkom vremenu dojmila mnoge.

Jedna od fotografija sa njihovog vjenčanja nastala je ispred školske zgrade u Travniku. Ella je pohađala Katolički školski centar “Petar Barbarić”, gdje se nastava izvodi prema hrvatskom planu i programu, dok je Inas išao u Mješovitu srednju školu “Travnik”, koja nastavu izvodi prema bosanskom planu i programu.

“Nas dvoje. Svako ispred svoje škole koju smo pohađali. U jednom dvorištu, podijeljenom na dva svijeta. U jednom dvorištu, kojeg oni veliki pregradiše ogradom. Ogradom za koju su nas uvjerili da su oni preko puta drugačiji, zlobniji, ništaviji. I mi kao mali smo im možda i vjerovali. Ali što znači jedna ništavna žica, komad armature, koja u očima velikih jamči zaštitu, što znači, pored ljubavi?! Ljubavi koja ruši granice, barijere, predrasude, ponos. Ljubavi koja u onom drugom vidi čovjeka. Čovjeka sa srcem i dušom, satkanog od krvi i mesa, sa hiljadu i jednom vrlinom i manom. Čovjeka kojeg je onaj Najveći satkao od najljepših mogućih niti. Mi smo se prepoznali. Nevidljiva ruka odabrala je nas dvoje da volimo, ljubimo, opraštamo, gradimo neke bolje svjetove, imamo i učimo djecu pravim i istinski ljudskim vrijednostima”, napisala je.
“Danas sam zahvalna na svemu. Na dvije škole. Na ogradi. Na preprekama i barijerama. Jer spoznati ljubav, ljubiti i biti ljubljen, znači gasiti mržnju u sebi, opraštati, graditi mostove koje u čovjeku vide čovjeka. Nas dvoje, djeca, sa ove i one strane, naše i njihove ograde, želimo vam da pored sebe imate nekoga ko će u vama probuditi ljubav i od vas učiniti najsretniju i najljubljeniju osobu na svijetu. Onako kako smo to nas dvoje učinili za sebe. Radujte se svakom novom danu i učite djecu da su sva ista, da nije važno jesmo li crni ili bijeli, krstimo li se ili klanjamo. Učite djecu da budu dobri ljudi, koji onim velikim, neće vjerovati da je ograda zaštitita te da i sa one druge strane rastu dobra, talentirana, duhovita i puna ljubavi djeca. Neka vam smisao života bude Ljubav”, poručila je Ella.

Njemački nobelovac zaprepastio svijet: Rak se dobija od ove dvije namirnice, da su znali ljudi još bi bili živi!

BUDIMO HUMANI Teško oboljelom Vedadu potrebna je naša pomoć za odlazak na liječenje…