in

SVAKA JOJ JE ZLATA VRIJEDNA Neka vas u životu uvijek vodi srce! Sedam lekcija o životu koje smo naučili od Oprah Winfrey

Oprah Winfrey svojim nevjerovatnim karakterom i prepuna emocija totalno je promijenila svijet talk show-a. Njena je misija bila jedna, da dirne ljude u srce i tako ih podstakne na pozitivne promjene u životu.

1. Svi mi dijelimo istu ulogu u patnji i boli

“Show me naučio da postoji jedna uloga koja je zajednička svačijoj boli i patnji, a to je bezvrijednost. Osjećaj da nismo dovoljno vrijedni života za koji smo stvoreni.”

2. Jedni drugima najbolji smo učitelji

“Nešto u meni vezalo se za svakoga od vas, tako da samu sebe vidim u vama i vas u meni. Postala sam vaš surogat koji postavlja pitanja, daje odgovore, uči, raste, proširuje moja razmišljanja, preispituje moja vjerovanja i način na koji gledam na svijet. Slušala sam i rasla, i znam da ste vi rasli zajedno sa mnom”.

3. Svako od nas mora da pronađe sopstveni životni poziv

“Svako od nas ima poziv, a vaš je pravi posao u životu da otkrijete koji je to poziv i da ga počnete izvršavati. Svaki put kada je na ovoj pozornici bila osoba koja je uspjela, pričala je o poslu i o užitku koji je dobila radeći ono za što je znala da joj je suđeno da radi”.

4. Tvoj poziv omogućit će ti da živiš život punim plućima

“Tvoj poziv će te prosvijetliti i dati ti do znanja da si upravo ondje gdje treba da budeš i radiš ono što treba da radiš. To je ono što želim svakome od vas i za šta se nadam da ćete ponijeti iz ovoga show-a i da vas u životu vodi srce. Morate zarađivati za život, razumijem to. Ali isto tako morate znati šta je to što u vama budi životnu svjetlost, tako da i vi, na svoj vlastiti način, možete osvjetljivati svijet”.

5. Svi mi imamo platformu sa koje možemo da utičemo na svijet

“Možda je to 20 ljudi, možda 30, 40 ljudi, vaša porodica, prijatelji, komšije, kolege iz škole, kolege na poslu. Gdje god da jeste, to je vaša platforma, vaša pozornica, vaš krug uticaja. To je vaš talk show i tu leži vaša moć. Na svaki način, svaki dan, pokazujete ljudima ko ste zapravo. Govorite sami za sebe. I kada to napravite, primit ćete proporcionalno onome šta dajete na kojoj god platformi stajali”.

6. Svakom treba potvrda drugih

“Razgovarala sam s gotovo 30.000 ljudi u show-u i svi oni imali su jednu zajedničku stvar: svi su tražili potvrdu drugih. Željeli su da znaju: “Vidiš li me? Čuješ li me? Znači li ti išta ono što kažem?”

Pokušajte sa svojom djecom, mužem, suprugom, šefom, prijateljima. Dajte im potvrdu. “Vidim te. Čujem te. I važno mi je šta imaš da kažeš”.

7. Završeci donose početke

“Za sve postoji određeno vrijeme i naše zajedničko vrijeme na ovoj platformi bliži se kraju. Ja tu ne vidim kraj, nego kao jedan nevjerovatan novi početak. Jedno poglavlje završeno. Drugo poglavlje počinje za sve nas”.

ODLUKA JE DONESENA Više nema nazad: Velika Britanija napušta EU u petak u ponoć

NEVOLJA ZA NEVOLJOM Marina Tucaković nema mira, osim sa rakom sada se mora boriti i sa još jednom teškom bolešću…