“Sve ih brzo prodamo”: Kanađani “poludjeli” za bosanskim somunom

Bosanski somun obično privuče pažnju turista prilikom posjete Sarajevu i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, a ovaj put se to desilo u dalekom Torontu u Kanadi gdje je ova delicija izazvala veliko oduševljenje tamošnjih građana ali i stranih turista, prenosi Anadolu Agency (AA).

Alen Zukanović je u tom kanadskom gradu otvorio pekaru u kojoj zajedno sa suprugom Sanjom proizvodi, između ostalog, i pravi bosanski somun.

U razgovoru za tamošnje medije, istakao je da je želio u Toronto donijeti “pravi ukus Bosne”, napominjući da se trude da sve bude pripremljeno na tradicionalni način.

“Kada je riječ o hrani, Bosancima nije ništa reprezentativnije i ličnije, posebno građanima Sarajeva, nego somun”, kazao je Zukanović, vlasnik pekare i restorana “Somun Superstar”, dodajući da u njegovoj pekari prave prave tradicionalne bosanske somune koji se peku na drva.

U Torontu živi značajan broj ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije i na nekim mjestima se mogu kupiti i lepine, ali je teško naći autentični bosanski somun.

“Razlika je u tome što se somun uvijek peče u pećnici na drva. Mekši je i kao da se na njemu osjeti miris dima”, ispričala je Sanja, Alenova supruga.

Porodica Zukanović prepoznatljive somune prodaje čak i u “Courage Foods”, poznatoj prodavnici specijaliteta u Torontu.

“Nikad nemamo dovoljno zaliha somuna. Ovu vrstu hljeba je teško naći u Torontu. Vrlo brzo se sve proda”, kazala je Karen O’Brien, vlasnica prodavnice “Courage Foods”.

Kanađani su posebno oduševljeni somunom jer se može jesti za svaki obrok, a može se kombinirati sa raznim vrstama hrane.

Specijalitet Zukanovića u restoranu je svježe pečeni somun napunjen ćevapčićima i dodacima, obično ajvarom, ili somun bez mesa sa dodacima.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.