Sve što želite da znate o Sony Playstation-u 5!

Rani prototipovi koji su fotografisani i objavljeni na internetu izgledaju isto kao i dizajn koji je kompanija Sony registrovala prethodnog augusta.

Dolazak Sony Playstationa 5 se bliži, i sve je više glasina koje se odnose na njegov izgled i karakteristike. CNN se osvrnuo na one priče koje deluju najpouzdanije.

Kako će izgledati?
Rani prototipovi koji su fotografisani i objavljeni na internetu izgledaju isto kao i dizajn koji je kompanija Sony registrovala prethodnog augusta u Brazilu.

Gornja strana Playstationa 5 (PS5) biće u obliku slova “V”, što je ujedno i rimski broj 5. Dizajn uspijeva da izgleda istovremeno i futuristički i nostalgično, kao iz nekog naučnofantastičnog filma iz 1980-tih. Nije toliko tanak kao njegov prijethodnik, ili kao Xbox One X, i njegova glomaznost je nešto što podsjeća na starija vremena.

Ukoliko zaista bude izgledao kao prototip, to bi bilo odstupanje od onoga na šta nas je Sony do sada navikao. Iz kompanije se nisu oglasili tim povodom.

Novi logotip
U ostalim aspektima, Sony nije mnogo mijenjao. U ponedjeljak, na Sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, predsjednik kompanije Sony Interactive Entertainment Jim Ryan otkrio je kako će izgledati novi logo Playstationa 5, a koji se dosta oslanja na prethodne logotipe.

Šta se nalazi u konzoli?
Poznato je da će PS5 koristiti AMD-ove grafičke čipove. Očekuje se da će novi Sony Playstation biti znatno brži prilikom učitavanja, kao i da će imati poboljšan zvuk. Podržavaće “ray-tracing” tehnologiju i imaće SSD hard disk za brži pristup igrama.

Džojstici
Iz Sonyja je najavljeno da će PS5 imati redizajnirane džojstike, koji će sadržavati haptičke informacije koje će korisnicima pružati bolji osjećaj onoga što se u igrama dešava.

– Haptičke informacije zaista će nuditi širi spektar povratnih informacija, pa će se, na primer, udarac u zid sa trkačkim automobilom doživljavati mnogo drugačije od uklizavanja na fudbalskom terenu. Čak ćete moći da steknete osjećaj za razne teksture dok trčite kroz polja trave, ili kroz blato – otkriva Jim Ryan.

– Jedan od ciljeva nam je bio da igrači imaju veći osjećaj uključenosti kada igraju igre.

Kada stiže i po kojoj cijeni?
Sony je, prošlog oktobra, potvrdio da će konzola biti predstavljena 2020. tokom praznika, gotovo šest godina nakon izlaska PS4. Iz te kompanije nisu željeli da se oglase po pitanju cijene konzole, ali Harding-Rols predviđa da će PS5 vjerovatno koštati oko 500 dolara, ako ne i više.

PS5 bi trebalo da bude konkurencija Microsoftovom projektu Scarlett, narednoj generaciji Xbox konzola, koja je takođe najavljena u približno isto vrijeme. Međutim, ova cijena kao i vrijeme izlaska znače da će PS5 gotovo sigurno zaostajati u prodaji za Nintendo Switch konzolom ove godine. Nintendo će koštati između 200 i 300 dolara.

Piers Harding-Rolls, direktor za istraživanja i analizu igara kompanije IHS Market, predviđa da će Nintendo konzola biti prodata u 20,2 miliona primjeraka, dok će PS5 zabilježiti oko 6,5 miliona prodaja, a Xbox X serija oko 4,5 miliona komada u 2020. godini.

– Pretpostavljam da će prodaja u prvoj godini biti slična kao prodaja PS4. Međutim, to će u velikoj mjeri zavisiti od spremnosti kompanije Sony da izađe sa konkurentnom cijenom – rekao je Joost Van Drunen, generalni direktor firme SuperData.

Očekuje se još više saopštenja iz kompanije Sony u narednom periodu. U junu će biti održan E3 (The Electronic Entrtainment Expo) u Los Angeles-u, glavni događaj za industriju video igara, pa ćemo tada nesumnjivo saznati mnogo više!

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.