in ,

Sve tajne Putinove zaštite: Uređaj za skretanje metaka, dupli panciri, ikone i nuklearni kofer

Posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina Beogradu protekla je uz velike mjere zaštite koje garantiraju visokom gostu potpunu sigurnost, prenosi “antenam.net”.

Najviši nivo osiguranja viđen je jučer u Beogradu. Fizičko i tehničko osiguranje bilo je na svim trasama kretanja šefa Kremlja, ali i oko objekata koje je ruski lider posjetio. 

Do posljednjeg trenutka nije se znalo ni iz kojeg će aviona, od četiri koja su mu na raspolaganju, predsjednik Rusije izaći na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”. 

Uređaj za skretanje metka

U pratnji Putina uvijek se nalaze i agenti koji raspolažu specijalnim mehanizmima za dodatnu zaštitu predsjednika, često sakrivenim unutar raznih ličnih stvari ili dokumenata poput akreditacija u kojima, naprimjer, postoji poseban uređaj koji može skrenuti putanju metka u slučaju atentata na šefa države. 

Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije, vjeruje da ljudi iz Putinove pratnje imaju uređaje koji skreću metak s putanje.

– Najvjerovatnije je u pitanju neka vrsta elektronskog štita. Njega na sebi nosi onaj ko je najbliži predsjedniku kako bi zračenjem skretao projektile, pa i metke. U pitanju je odličan vid zaštite. Iako nije zvanično poznato postojanje tog “skretača metka”, imajući u vidu da su Rusi poznati po tim specijalnim oružjima, uopće me ne čudi da su napravili i tako nešto – rekao je Nicović.

Šef Kremlja obavezno nosi i pancir-jaknu ili prsluk, otporan na sve vrste metaka. Nosio ga je i u Beogradu.  

Ispod košulje i sakoa nosi se i takozvani lagani pancir od tek nekoliko milimetara. On, također, može zadržati bilo koji metak koji je ispaljen ka njemu. Pravilo je da šef države pancir-jaknu nosi kada je napolju, a pancirni prsluk kada je u zatvorenom prostoru.

U svakom automobilu ikona

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ne krije da je veliki pravoslavac, o čemu svjedoči i činjenica da se u svakom od njegovih automobila nalazi ista ikona – ikona Bogorodice. Tako je bilo i Beogradu, gdje je ikona primijećena u vozilu iz Putinove pratnje, ali i automobilu u kome se i on vozio.

Nuklearni kofer

Vladimira Putina na svim njegovim putovanjima uvijek prati osoba koja nosi specijalni kofer, dio automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage.

Uvijek, gdje god se Putin kreće, iza njega je ruski specijalac koji nosi crni kofer u kome se nalaze šifre za pokretanje jednog od najmoćnih oružja na svijetu.

Naziv ovog kofera je “Čeget” i dio je automatskog sistema za komandu i kontrolu ruske strateške nuklearne snage nazvane “Kazbek”. U tajanstvenom koferu ruskog predsjednika nalazi se uređaj veze pomoću kojeg može lansirati rakete s atomskim bojevim glavama, prenose mediji.

Mladić iz Teslića zaprepastio BiH. Uhapšen je zbog optužbi za zlostavljanje, mučenje, neljudsko ponašanje…

“Polako, poginut ćemo”: Na putu Tuzla-Srebrenik vozio 240 na sat! (VIDEO)