Svečano otvoren Školski centar ‘Alija Izetbegović’ u Pakistanu

Pakistan

Pred brojnim zvanicama iz političkog i javnog života te diplomatskog kora, u Islamskoj Republici Pakistan svečano je otvoren školski centar koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Stidi se Bosno i Hercegovino, ovo Emir Spahić nije zaslužio…

Čast da presijeku vrpcu pripala je predstavniku zemlje domaćina, zamjeniku ministra obrazovanja IR Pakistan dr. Maliku Bakshu, zatim ambasadoru Republike Turske u Pakistanu Sadiku Baburu Girginu te ambasadoru BiH u Pakistanu, inače kreatoru i realizatoru ovog projekta, Nedimu Makareviću.

Dr. Baksh se u svom obraćanju u me naroda i Vlade Pakistana zahvalio BiH na ovakvom projektu te naglasio dobre međudržavne odnose koji se na ovaj način dodatno njeguju.

”BiH je država za primjer jer je riječ o zemlji koja je izašla iz teškog rata i nakon nešto više od 20 godina blizu je da postane kandidat za EU. U BiH gotovo da nema nepismenih, a broj turista u posljednjim godinama približava se broju milion”, potcrtao je ministar.

Ambasador Makarević je u svom kratkom govoru naglasio potrebu BiH da Pakistanu pokloni nešto što je trajna vrijednost.

”Naravno, ovo je samo mali znak pažnje za sve ono što je Pakistan i narod Pakistana uradio za BiH”, naglasio je ambasador Makarević.

Ambasador Turske Sadik Babur Girgin je u obraćanju prisutnima ukazao na značaj lika i djela Alije Izetbegovića te citirao njegovo djelo „Islam između istoka i zapada“. Ambasador je spomenuo neraskidive historijske i kulturne veze Turske sa BiH kao i veoma prijateljske odnose Republike Turske i IR Pakistana.

Prisutnima se obratila i ambasadorica Austrije Brigita Blaha koja je izrazila veliko zadovoljstvo izgradnjom školskog centra. Ambasadorica je također ukazala na historijske veze Austrije i BiH te naglasila potrebu da se stanje u obrazovnom sektoru a posebno u ruralnim dijelovima Pakistana mora popraviti.

Skupu su nazočili i predstavnici ambasada Rumunije, Bugarske, Poljske, Katara, Libana, NR Kine, Japana, Azerbejdžana, Kazahstana, Malezije, Indonezije, Tajlanda, Tunisa, Argentine, Brazila, Kanade, Mađarske, Portugala, Južne Koreje i Kenije.

Školski centar čiji je puni naziv “Pak-Bosnia International School – Alija Izetbegović” nalazi se u ruralnoj oblasti Pendžaba (Punjab) nedaleko od granice sa Indijom. Radi se o osnovnoj školi koja može primiti 300 učenika. Školski centar sastoji se od tri objekta. U prvom se nalazi 12 učionica, u drugom je smještena administracija dok su u posljednjem, trećem, smješteni laboratoriji za informatiku, biologiju i fiziku. Također, prostorije su opremljene pametnim pločama (smart boards) te na taj način osposobljene za učenje na daljinu (e-Learning). Tako će učenici imati priliku da u realnom vremenu komuniciraju sa predavačima u Karačiju. Drugi modul namijenjen je za trening na daljinu, predviđen za starije osobe koji će po sistemu večernje škole pratiti nastavu engleskog jezika i ostalih korisnih kurseva, na istom principu kao i polaznici prvog modula.

Školski centar “Alija Izetbegović” sadržat će i zdravstveni segment zasnovan na principu “telemedicine”. Princip rada je da pacijent objasni svoj problem osobi koja je prošla trening na zdravstvenom modulu. Podaci se pohranjuju u sistem nakon čega sistem daje dijagnozu bolesti kao i recepte za eventualne lijekove.

Zgrade Centra koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva BiH uvezane su koridorima, a otvoreni sportski poligon se nalazi iza objekta sa učionicama.

Izgradnja Centra je počela u januaru 2016. a okončana u julu 2017. Za izgradnju ovog centra nisu ni po kojem osnovu korištena bilo kakva sredstva iz budžeta BiH nego su u potpunosti osigurana privatnim kanalima ambasadora Makarevića. Projekt su takođe pomogli Fondacija Talim (Taleem) te Turska razvojna agencija (TIKA), čiji je potpredsjednik Bulet Chetin posebno došao iz Ankare u Pakistan kako bi prisustvovao ovom svečanom događaju.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.