Švedska: Održan folklorni seminar na temu 'Igre naroda iz BiH'

Švedska: Održan folklorni seminar na temu ‘Igre naroda iz BiH’

Događaji Posljednje

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj saradnji sa NBV-om organizovao je dvodnevni seminar na temu „Igre naroda iz BiH“ u Tolleredu 3. i 4. februara ove godine. Na seminaru su učestvovali koreografi i voditelji folklornih sekcija kao i članovi folklornih sekcija koji su stigli iz svih dijelova Švedske. Predavač je bio koreograf Sabahudin Braco Hodžić sa svojim asistentima iz BiH Almirom Hasibovićem i Ajlom Hodžić, saopšteno je iz BHRF-a.

Inspiracija za daljnji rad

Potpredsjednik BHRF-a Kenan Jašarspahić obratio se učesnicima seminara i izrazio veliku zahvalnost koreografu Hodžiću.

„Nadam se da će svi koji su prisustvovali seminaru iskoristiti stečena znanja na pravi način, sačuvati ih i primijeniti u svojim igrama. Također se nadam da će ovakva druženja biti velika inspiracija za vaš daljnji rad. Treba vam odati veliko priznanje na praktičnom, to jest plesnom dijelu, koji je trajao nekih 16 do 17 sati što je bilo zaista iscrpno. Ali se nadam da idemo kući puni emocija i pozitivnih utisaka“ – istakao je Jašarspahić i učesnicima podijelio diplome za učešće na seminaru.

Predsjednica Saveza Fatima Veladžić također je iskazala svoju zahvalnost.

– Čast mi je biti ovdje s vama koji ste se zaista potrudili i svojim učešćem pokazali vašu istrajnost i posvećenost igrama iz Bosne i Hercegovine. Posebnu zahvalnost ističem i Braci koji je odličan koreograf, ali i predavač kojeg djeca rado slušaju i prate njegove instrukcije. Ne treba zaboraviti ni angažman Kenana Jašarspahića i Amela Mulalića iz Odbora za kulturu BHRF-a koji su dali svoj nesebičan doprinos u organizaciji seminara.

Puno srce utisaka

Svoje utiske o seminaru dao je i Sabahudin Hodžić.

-Vidi se napredak i razlika u odnosu na prošlu godinu kada smo imali sličan seminar. Može se primijetiti da su učesnici radili na sebi. Dobra je stvar što ove godine nismo pokušavali sa novim stvarima nego smo se koncentrisali na ono što je pokazano na posljednjoj održanoj smotri. Akcenat je bio na tome da se isprave greške koje su se pravile na tim nastupima i mogu vam reći da je to bio pun pogodak. Mislim da bi bilo više problema da smo pokušavali nešto novo dok bi za nama ostale stvari koje se trebaju popraviti – naglasio je Hodžić i kazao da je prezadovoljan dvodnevnim druženjem, saopšteno je iz BHRF-a.

– Treba naglasiti činjenicu da ova djeca ponekad i ne razumiju dobro ono što ja govorim, jer su rođeni ovdje i većinu vremena govore švedskim jezikom. Ipak, oni se trude, pitaju kad ne znaju i interesuje ih šta sam ja rekao. Jako je bitno da nisu bili samo puki posmatrači i zato mi je srce puno, jer vidim da ti mladi ljudi žele da nešto nauče i da aktivno rade na očuvanju naše kulture ovdje u Švedskoj – zadovoljan je bio Braco koji je obećao povratak u Skandinaviju i novo druženje sa članovima folklornih grupa članica Saveza bh. udruženja.

Učesnici seminara

Udruženje „BKF Sarajevo“ Malmö: Dženeta Avdić, Rijalda Gruda, Sabiha Ramić, Nejla Husejnović, Aldijana Dedukić, Adna Suljagić, Ismet Nuhanović.

Udruženje „BiH“ Norrköping: Benjamin Musić, Anel Salihović, Irnes Feratović.

Udruženje „Mejdan“ Arboga: Almir Karahodža i Amela Borovac. Udruženje „Bosanska krajina“ Malmö: Edina Šabić, Elvida Murtezić, Amila Sprečo, Osman Bracković, Muris Gozić i Eldar Pašić. Udruženje „BiH“ Gislaved: Edisa Avdić, Amela Abazović, Elma Šabić, Medina Zekirov, Adela Šabić, Šejla Fejzić, Šejla Oraščanin, Sabina Majstorović, Armina Adrović, Enna Sura, Nejra Hamza i Zinajda Crnalić. Udruženje „BiH“ Värnamo: Đurđa Krunešić, Sabiha Ramić, Amina Delkić-Ramić, Fatima Veladžić. KUD „Behar“ Göteborg: Haris Hadžić, Amra Uzunović, Azra Bogdanić, Isabela Mulalić i Elma Kanlić.

Koreograf Sabahudin Braco Hodžić, asistent Ajla Hodžić, korepetitor Almir Hasibović.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.