Svi alarmi su upaljeni: Je li ovo početak sunovrata njemačke ekonomije?

Njemačka
Njemačka
Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Više od polovine malih i srednjih preduzeća (MSP) u Nemačkoj smatra da bi najveća evropska ekonomija mogla da zabilježi pad u 2019. godini.

Ovakva alarmantna predviđanja su osnovana zbog posrtanja globalnog rasta, trgovinskih sporova i poteškoća u automobilskom sektoru.

Gotovo 53 posto njemačkih malih i srednjih preduzeća, koje je anketirala industrijska asocijacija BVMW, strahuje da bi recesija mogla da zadesi ekonomiju u narednih 12 mjeseci, prenosi “Bloomberg”.

Pesimistično raspoloženje na kraju 2018. potpuno je suprotno u odnosu na kraj prethodne godine, u kojoj je Njemačka iskusila snažan rasta “na krilima” jake domaće potrošnje i procvata globalne trgovine.

Ekonomski podaci su od tada znatno oslabili, a ekonomisti su sada podijeljeni oko toga da li takvi podaci signaliziraju sporiji ali stabilan nastavak ekspanzije, ili početak krize.

Konstantan nedostatak kvalifikovane radne snage takođe pogoršava izglede za rast, budući da više od 92 posto malih i srednjih preduzeća ima teškoće u popunjavanju slobodnih radnih mjesta, saopštio je BVMW.

Ta industrijska grupacija predstavlja oko 270.000 firmi koje zapošljavaju oko devet miliona radnika.