Svi se pitaju gdje je nestao Dragan Čović? Odgovor nije nimalo bezazlen

Deveti januar ove godine dan je koji se za predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čović iz veselja i euforije u svega nekoliko sati pretvorio u noćnu moru. Slavljenje Dana Republike Srpske na kojem je posthumno odlikovan zločinac pravomoćno osuđen za zločine u Hrvatskoj Slavko Lisica, proizveo je nevjericu i zgraženje nad potezom Dragana Čovića širom regiona.

Ponašanje predsjednika HDZ-a BiH odlučno su osudili i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te premijer Andrej Plenković, dok je Ivan Del Vechio, kompromitovani ambasador Hrvatske u BiH koji je Čoviću i Dodiku pravio društvo na proslavi Dana republike, danas smijenjen sa svoje funkcije. 

I dok se ne stišava bura oko Čovićevog sramnog poteza koji je prevazišao granice BiH, izazvao regionalni skandal i čak i osude pojedinih evropskih političara, postavlja se pitanje – gdje je Dragan Čović? S izuzetkom licemjernog komentara na društvenoj mreži Twitter, Čović se povodom skandala koji je napravio nije oglašavao u medijima i nije pojavljivao u javnosti. 

Prema ekskluzivnim informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, Čović je odmah nakon 9. januara otputovao za Beograd, gdje se tajno sastao s nekim od najviših političkih zvaničnika Srbije. 

Prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama koje imamo, povod Čovićevom odlasku u Beograd bilo je razgovor oko njegovog eventualnog prisustva posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji u srbijansku prijestolnicu stiže 17. januara. Tokom posjeta Putin će predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručiti i Orden Aleksandra Nevskog, visoko odličje koje ruska država dodjeljuje istaknutim ličnostima za razvoj međudržavne suradnje, a događaju će prisusustvovati i član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Pitanje koje se postavlja je da li će se na ovom skupu pojaviti i predsjendik HDZ-a BiH? Ukoliko se to desi, više neće biti ni najmanje sumnje da su Dragan Čović i HDZ BiH postali punopravni članovi sveruskog saveza na ovom prostoru.

 Ruska Federacija je u posljednje vrijeme u više navrata iskazala bezrezervnu podršku, posebno u pogledu njegovih prijedloga izmjena Izbornog zakona u BiH.