Svijet napokon može odahnuti? Iran ne želi rat, dali su pomalo izenenađujuće obećanje

Iranski ministar vanjskih poslova izjavio je u srijedu da je njegova zemlja “završila” s napadima na američke snage i “ne žele eskalaciju ili rat” nakon što su ispalili više od 209 balističkih raketa na dvije vojne baze u Iraku gdje su stacionirane američke trupe.

Ministar, Mohammad Javad Zarif, svoje je komentare objavio na Twitteru nakon što je Iran izveo napade kao odgovor na ubistvo general-majora Qassima Suleimanija, piše New York Times.

Visoki irački odbrambeni zvaničnici koji sarađuju sa komandom Sjedinjenih Država rekli su da u napadima nije ubijen nijedan Amerikanac ili Iračanin.

U kratkom saopćenju objavljenom u srijedu ujutro, Zajednička komanda u Bagdadu, koja uključuje i iračke trupe i vojnike međunarodne koalicije, istakla je da niti jedna od umiješanih država “nije zabilježila gubitke”.

Na brifingu u Washingtonu, jedan zvaničnik rekao je da Pentagon “nije imao potvrdu” da je bilo koji Amerikanac ubijen. Australija, Britanija, Danska, Poljska i Švedska, čije su trupe smještene u Iraku zajedno s američkim snagama, također su rekli da niko od njihovih vojnika nije ubijen.

KOMENTARI

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.