in ,

Tači: Republika Srpska na Kosovu? Bože sačuvaj

Hašim Tači i Aleksandar Vučić
Hašim Tači i Aleksandar Vučić

Kosovski predsjednik Hašim Tači rekao je da je sada pravi trenutak za novo iscrtavanje granica između Kosova i Srbije, čime bi dijelovi Srbije s većinskim albanskim stanovništvom ušli u sastav Kosova.

Tači je dao intervju i beogradskom listu “Danas” u kojem je rekao da smatra da su on i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić voljni da ne dozvole da prošlost blokira budućnost ili da ugrozi mir u regionu u narednih pet ili 50 godina.

Novo iscrtavanje granica

“Moj cilj nije neka etnička podjela, niti stvaranje druge Republike Srpske na našoj teritoriji, Bože sačuvaj, moj cilj jeste uspostavljanje 400 kilometara duge granice, a taj proces zahtjeva kreativna rješenja koja će obezbjediti mir sada i u budućnosti”, rekao je Tači.

Poručio je da će finalni sporazum Kosova i Srbiji biti “evropski sporazum”, koji će prihvatiti Brisel i Vašington.

On je izrazio zabrinutost zbog “propagande u Beogradu da kosovska policija ili vojska pripremaju nekakav plan da uđu u rat ili da ‘zauzmu sjever'”, navodeći da je to “glupo i opasno”.

Upitan da li će Srpskoj pravoslavnoj crkvi biti date bilo kakve garancije na Kosovu, Tači je kazao da je SPC ustavna kategorija na Kosovu i da je zaštićena Ustavom.

Zastrašujuće upozorenje: Novi genocid nad muslimanima je politička platforma Milorada Dodika

Građani istrčali na ulice: Snažan zemljotres pogodio Zenicu, podrhtavanje tla se osjetilo do Travnika!