in

Tačno šest mjeseci od proglašenja pandemije, umrlo više od 900.000 ljudi

Prošlo je šest mjeseci od kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju, a Covid-19 i dalje hara te je u svijetu umrlo više od 900.000 života.

Zaraženih je danas, šest mjeseci od proglašenja pandemije, 28.566.134, umrlih 917.395, a oporavljenih 20.482.593 prema podacima na stranici Worldometer.

Indija, Francuska i Češka zabilježile su juče najveće dnevne poraste slučajeva koronavirusa od početka pandemije, s time da je u Indiji u jednom danu zaraženo rekordnih 96.551 osoba, u Francuskoj 9.843, a u Češkoj 1.382 osobe, prema podacima ministarstava zdravstva tih zemalja, prenose agencije.

Sjedinjene Američke Države (191.802) i Brazil (129.522) su imali najveće brojeve smrtnih ishoda, prema proračunu agencije “France Presse”. Do danas je u svijetu zaraženo više od 28 miliona osoba.

Na trećem je mjestu Indija sa 77.506, a Meksiko na četvrtom mjestu po broju žrtava sa 69.649, no strahuje se da je stvarna brojka daleko veća. Ranije je meksičko ministarstvo zdravstva reklo da je bilo više od 12.000 “dodatnih” od sredine marta do 1. avgusta, a taj broj dobiven je poređenjem s prosječnom stopom smrtnosti od 2015. do 2018. u Meksiku.

Zbog porasta broja zaraženih, brojne zemlje postrožuju mjere ograničenja.

U Birminghamu, drugom gradu Velike Britanije, odsada su zabranjeni porodični i susreti prijatelja. Britanska vlada je odlučila uvesti karantin osobama koje stižu iz Portugala, Mađarske i francuskih prekomorskih teritorija.

Kao i drugdje u Evropi, epidemija se širi i Švicarskom i pogađa starije. Sedam korisnika domova za starije umrlo je prošle sedmice u kantonu Fribourg, na zapadu zemlje.

Armenija je najavila da njene kopnene granice ostaju zatvorene do januara 2021. godine. Izrael je ponovo uveo djelomično ograničenje kretanja u nekim mjestima, a drugim valom pandemije je izrazito zahvaćena zajednica izraelskih Arapa.

Na Kosovu oboljeli proživljavaju pakao u prepunim bolnicama u kojima svega nedostaje. S druge strane, venecijanska Mostra bi mogla zabilježiti pobjedu, posljednji film u konkurenciji je prikazan u petak i koronavirus nije zaustavio najveći filmski festival održan tokom pandemije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) požalila se jučer na “nedostatak solidarnosti” i pozvala velesile da preuzmu “vodstvo” u suzbijanju pandemije Covida-19.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj konferenciji naglasio je da svijetu “treba solidarnost i svjetsko vodstvo”.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres zatražio je još 35 milijardi dolara, uključujući 15 milijardi u iduća tri mjeseca, za program “ACT Accelerator” WHO-a kojim se podržava razvoj vakcina, liječenje i dijagnostika Covida-19.

– Do sada su prikupljene tri milijarde dolara – rekao je Guteres, “a to je manje od 10 posto svote koju WHO treba za program formalno nazvan Acces to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator kojim se podržava razvoj vakcine, liječenje i dijagnostika Covida-19.”

MILETIĆ IZNIO ŠOKANTNE PODATKE KOJI BI MOGLI UZDRMATI DRŽAVU Dodik ima najmanje 4,5 kaznenih djela…

Naučnici otkrili kako virus manipuliše stanicama da bi se replicirao