TAJNI PLAN ALEKSANDRA VUČIĆA Predsjednik Srbije bi pravio “novu Jugoslaviju”, pa pozvao i BiH

Prema njegovoj ocjeni, to bi za Srbiju bilo spasonosno rješenje, ali da je navodno još važnije za druge u regionu.

Formiranje balkanske unije bilo bi jako značajno. To bi bio spas za Srbiju, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.
Beogradski mediji navode da su ideju o povezivanju Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, koju je predložio srpski predsjednik, podržali njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emmanuel Macron i doskorašnji premijer Austrije Sebastijan Kurz.

Vučić je naveo da i u regionu neke zemlje strahuju od balkanske unije i da neke države članice EU žele da stopiraju ovaj projekat pod izgovorom da na taj način staju na put uticaju Rusije i Kine.

– Region strahuje od srpske dominacije zbog snage naše ekonomije. Regionalna zona, manje protokola, brži protok robe i usluga… mi smo za to. Ali kako da govorimo o balkanskoj uniji kad neko u 21. veku uvodi takse – upitao je Vučić.
Prema njegovoj ocjeni, to bi za Srbiju bilo spasonosno rješenje, ali da je navodno još važnije za druge u regionu.

– Ali oni to ne vide, plaše se Srbije kao tobožnjeg hegemona, koja bi to iskoristila – jer imamo snažniju ekonomiju i ima nas više u regionu – za svoju dominaciju. A mi samo hoćemo da normalno radimo i sarađujemo – objasnio je Vučić.

Vučić je govorio o situaciji na Kosovu, a na novinarsko pitanje šta će se desiti ako samit u Parizu, čiji su domaćini francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka, Vučić je odgovorio:

– Ako bude sastanka u Parizu, bićemo u teškoj situaciji, a ako ga ne bude, bićemo u još težoj. Bićemo, narodski rečeno, u glibu i mi i ceo region. A rekao sam i više puta da je za razgovor, kao i za tango, potrebno dvoje. Videćemo da li će Pariza biti i koja će biti agenda – rekao je Vučić.