in

TAJNI PREGOVORI TRUMPA I PUTINA Američkom predsjedniku se žuri da prije izbora postigne sporazum od kog zavisi cijeli svijet

Američki predsjednik Donald Trump nada se da će zaključiti nuklearni sporazum s Vladimirom Putinom prije predsjedničkih izbora u Americi, što je rok koji predstavlja iznenađenje čak i za visoke republikanske funkcionere i pojedince u Bijeloj kući, piše CNN.

U posljednjih šest mjeseci Donald Trump i Vladimir Putin obavili su niz telefonskih razgovora o kontroli naoružanja i poslali predstavnike na pregovore u Beč. Međutim, sve do prije nekoliko dana činilo se da su razgovori zapali u ćorsokak.

Drugog oktobra, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Robert O’Brien i njegov ruski kolega Nikolaj Patrušev sastali su se u Ženevi, nakon čega su Trumpov izaslanik za kontrolu naoružanja Marshall Billingslea i njegov ruski kolega Sergej Ryabkov naprečac odlučili da otputuju u Helsinki, pri čemu je Billingslea u tu svrhu čak skratio putovanje u Aziju.

Izvor blizak razgovorima u petak je izjavio da Trumpova administracija vjeruje da sada imaju okvirni sporazum koji su odobrili Putin i Patrušev i koji bi mogao da bude finalizovan u roku od nedjelju dana čim se nastave pregovori.

Ryabkov je, međutim, u subotu rekao da “i dalje postoje ogromne razlike u pristupima, pa i što se tiče osnovnih elemenata takvog sporazuma”. Govoriti o predstojećem sporazumu nije “realno”, rekao je on.

O pregovorima obaviješten samo uzak krug ljudi

Pripadnik američke administracije izjavio je za “Aksios” da su o pregovorima obaviješteni samo najviši funkcioneri Nacionalnog savjeta bezbjednosti i Ministarstva spoljnih poslova, ali je potom dodao da su pojedini članovi Komiteta za spoljne poslove u Senatu i radne grupe za nacionalnu bezbjednost takođe bili obaviješteni.

Predstojeći izbori nisu jedini koji ubrzavaju proces. Novi START, posljednji veliki bilateralni sporazum o ograničavanju nuklearnog arsenala SAD i Rusije, ističe petog februara. Putin želi da ga produži za pet godina, Joe Biden takođe. Trumpova administracija je, međutim, stavila do znanja da će ugovor iz vremena Baracka Obame produžiti samo ako bude potpisan paralelni sporazum kojim bi se obje strane obavezale da zamrznu rezerve nuklearnih bojevih glava.

Osim toga, Sjedinjene Države očekuju da Rusija pristane na buduće pregovore o potpisivanju sporazuma o kontroli naoružanja pri čemu bi i Kina bila dovedena za pregovarački sto. Rusija, međutim, odbacuje bilo kakvu vrstu eksplicitnog pritiska na Kinu, pa SAD nastoje da nađu jezik prihvatljiv za obje strane, kaže upoznati izvor.

Rose Gottemoeller, glavni pregovarač za Novi START, smatra da bi sporazum “mogao sutra da bude potpisan”, zato što su “okvir već postoji”, a nije potrebno preciziranje detalja kao kod obavezujućih sporazuma.

– Trump je već jasno stavio do znanja da želi potpisivanje sporazuma i mislim da bi Putin veoma rado potpisao sporazum s predsjednikom Trumpom – kaže ona.

Prema njenom mišljenju, ruske negativne izjave o sporazumu predstavljaju taktiku pregovaranja, koju Rusija svjesno primjenjuje jer se Trumpu mnogo više žuri nego Putinu.

Ako se Rusi slože sa ozbiljnim pregovorima, SAD insistiraju da bi dogovor mogao biti postignut za oko nedjelju dana. Billingslea je ranije rekao “Aksiosu” da će Trump i Putin gotovo sigurno lično potpisati svaki dogovor. Ali biće teško natjerati Ruse da na bilo šta pristanu u tako kratkom roku, a Putin će možda radije sačekati rezultate izbora.

Billingslea je upozorio da ako Rusija odbije da zaključi ugovor sada, a Trump bude reizabran, američki uslovi će se zaoštriti, a Novi START će biti u opasnosti.

Šta je sporazum START

START je skraćenica za Strategic Arms Reduction Treaty – Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja. On od 2011. reguliše američko-rusko smanjivanje nuklearnog oružanog potencijala – strateške nuklearne bojeve glave bi trebalo da budu u obje zemlje smanjene na po 1.550 komada, a prenosni sistemi za njih trebalo je da budu smanjeni na 880 komada i to do 2018. U te prenosne sisteme spadaju interkontinentalne rakete s dometom preko 5.500 kilometara, podmornice s lansirnim raketnim sistemima i strateški bombarderi, prenosi Blic.

Armenski premijer: Stav Turske ključan za rješenje sukoba u Nagorno-Karabahu

Pogledajte ruševine u drugom po veličini gradu u Azerbejdžanu