TAJNO PUTINOVO ORUŽJE Posejdon može izazvati najveći cunami u historiji planete

Posejdon je Putinovo moćno oružje za pokazivanje. Prvi su put ovi podvodni dronovi, nova generacija njihovih nuklearnih oružja predstavljeni 2015. godine, a nadimak mu je ”apokaliptični tsunami torpedo” zbog nuklearne bojne glave od dva megatona koja bi mogla uništiti obalne gradove.

Ovo pokazuje njegove sposobnosti, no postavlja se pitanje je li ovo samo još jedan primjer ruskog pokazivanja mišića ili tu ima još nečega? Posejdon je zapravo najveći torpedo ikad razvijen, dužine skoro 20 metara, toliko da je za njega potrebna posebno modificirana podmornica. Pokreće ga minijaturni nuklearni reaktor, a ima i neograničen doseg. Za razliku od Putinovih novih hipersoničnih novih projektila, Posejdonu biti trebali sati da dosegne svoj cilj, ali mogu zaobići sadašnju raketnu odbranu. Zbog toga je Posejdon, kako kažu Rusi, nezaustavljiv, piše Popular Mechanics.

Kao i kod druge ruske vojne opreme, pitanje je koliko je to zapravo stvarno, jer oružje je sasvim moguće, barem u teoriji. “Ljudi su istraživali mogućnost velikog nuklearnog torpeda još u doba Hladnog rata”, rekao je Justin Bronk iz britanskog vojnog istraživačkog centra.

U početku se Posejdon opisivao kao oružje snage udara od 100 megatona, što je čak i više nego ruska Tsar bomba (Car bomba). Tako ova eksplozija može proizvesti tsunami daleko od obale, pa se Posejdon zapravo ne bi trebao približavati svojim metama, već bi mogao obalne gradove uništiti sa veće udaljenosti. Njegova veličina omogućava mu snagu za te udare.

Pedesetih godina prošlog stoljeća Sovjeti su planirali sličan gigantski nuklearni torpedo, poznatiji kao T-15, s bojnom glavom klase kao onih u Tsar bombi. U maju 2018. godine vojni izvor rekao je ruskoj novinskoj agenciji TASS kako bi Posejdonove bojne glave mogle biti zapravo “do dva megatona”, što je puno realističnije, ali nedovoljno za pokretanje tsunamija.

Američka vojska provela je studije na tom području 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i zaključila kako valovi na moru, nastali nuklearnom eksplozijom ili udarcem meteora, nisu učinkovito oružje. “Većina takve energije rasprši se prije nego stigne do obale”, zaključio je glavni znanstvenik WG Van Dorn u svom završnom izvješću o “eksplozijom uzrokovanih valova” za pomorska istraživanja. Taj fenomen nazvan je Van Dornovim efektom i potvrđen je kasnijim studijama uz pomoć naprednih kompjuterskih mogućnosti.

Mala vjerojatnost je da bi prijetnja stigla od valova s velike udaljenosti, nego do ortodoksnog tipa nuklearnih eksplozija. Još jedna nepoznanica je i njegova brzina. U početku su brzinu procjenjivali na 185 km/h, što bi bilo jako brzo za podvodne projektile, i gotovo dvostruko brže od bilo kojeg američkog torpeda. Izvještaji nakon toga bili su ipak nešto realniji, pa su brzinu ocijenili sa 109 km/h.

Nove pak informacije spominju podatak kako je riječ o brzini od gotovo 200 km/h. Neke informacije iz neimenovanih izvora tvrde kako Posejdon koristi superkavitacijsku tehnologiju kao i sadašnja ruska torpeda velike brzine, Shkval i Khishchnik, koji postižu brzine od više od 300 metara.