Teorije zavjere ipak su bile tačne?! Šta je pronađeno duboko ispod leda na Arktiku

Prognostička stanica na otoku Alexandra Land u Arktičkom krugu spominjala se u kontekstu tajnih nacističkih znanstvenih projekata i meteorologa otrovanih mesom polarnog medvjeda – zbog kojih su je morali napustiti 1944. Tada su navodno morali biti spašeni podmornicom. Priča je toliko bizarna da se često odbacivala kao potpuna glupost te mit iz ratnog doba.

No, oko 72 godine kasnije, ruski su istraživači naišli na stvarnu mjesto izgubljene meteorološke stanice. U njoj su otkrili pregršt relikvija iz 40-ih godina prošlog stoljeća, kako stoji u objavi ruskog Arktičkog nacionalnog parka.

“Prije smo čitali o toj stanici u pisanim izvorima, no sada imamo stvarne dokaze da postoji”, rekao je Evgenij Ermolov, stariji istraživač u Nacionalnom parku.

Stanica, poznata pod imenom Schatzgraber (Tragač za srećom), bila je tajna meteorološka stanica nacističke ere kojom je tijekom Drugog svjetskog rata upravljala Njemačka na arhipelagu Zemlje Franz Josef, piše IFL Science.

Pronađene su ruševine bunkera, streljivo te ostale stvari iz Drugoga svjetskog rata te su u vrlo dobrom stanju zbog hladnog vremena. Otok je bio vrlo važno središte zbog meteoroloških izvještaja koji su bili glavni za manevre kopnenih snaga, podmornica i brodova. Ime vojne baze predmet je raznih nagađanja.

Stanica je navodno napuštena u maju 1944., kad su znanstvenici u njoj zaraženi trihinelom, od već spomenutog mesa polarnih medvjeda koje su jeli kad su iscrpili sve zalihe. Meteorolozi su spašeni, a smatralo se kako je njihova stanica uništena.

Među artefaktima otkrivenim na otoku su predmeti s nacističkim oznakama i svastikama. Ono što je najvažnije za istraživače, čini se da su mnogi predmeti označeni i datirani, a Rusi sada planiraju predmete vratiti na kopno gdje ih se može arhivirati, proučavati i na kraju staviti na javnu izložbu. Oko 500 predmeta od povijesne vrijednosti prikupljeno je na temeljima nekadašnje njemačke postaje za lov na blago koja je djelovala na otoku Alexandra Land Franz Josef Land od septembra 1943. do maja 1944.”, izjavila je tajnica Nacionalnog parka Yulia Petrova.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.