Teroristički napad u centru glavnog grada uzdrmao državu do temelja: Svi su u strahu!

Najmanje 20 osoba poginulo je u centru Kaira kada se automobil napunjen eksplozivom sudario s drugim vozilima i eksplodirao, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta.

U eksploziji do koje je došlo kasno sinoć na prometnom bulevaru pored rijeke Nil povredjeno je najmanje 47 osoba, izgorjelo je više automobila, a oštećena je i najveća onkološka bolnica u Egiptu iz koje su evakuisane desetine pacijenata.
Vlasti su prvobitno saopštile da je eksplozija izazvana lančanim sudarom, da bi kasnije navele da je u nesreći učestvovao i automobil-bomba.

Za napad su vlasti optužile ekstremističku grupu poznatu pod imenom Hasm, povezanu sa zabranjenim Muslimanskim bratstvom, i navele da je automobilom-bombom trebalo da bude izveden napad na nekom drugom mjestu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije preciziralo šta je trebalo da bude meta napada. Automobil napunjen eksplozivom bio je ukraden prije više mjeseci.

Predsjednik Egipta Abdel-Fatah el-Sisi nazvao je napad “terorističkim incidentom” i obećao “iskorenjivanje terorizma”.

Riječ je o najsmrtonosnijem napadu u Kairu otkako je u decembru 2016. u kapeli pored najveće egipatske koptske crkve ubijeno 30 ljudi tokom nedeljne službe. Za taj bombaški napad odgovornost je preuzeo egipatski ogranak Islamske države.