in , ,

Tešanj će zahvaljujući Koridoru 5C biti bliže Evropi

Veliki projekat

Osiguranjem novca Evropske investicijske banke (EIB) nastavit će se gradnja Koridora 5C kroz Zeničko-dobojski kanton na dionici Popirkuše – Medakovo, čime bi Tešanj kao poslovni centar bio povezan s autoputem kroz našu državu.

Koliko je značajan autoput kroz Bosnu i Hercegovinu kao poveznica bh. gradova međusobno te sa državama Evrope najviše će zasigurno osjetiti privrednici u Tešnju koji bi u narednim godinama gradnjom dionice Poprikuše – Medakovo dobili lakši način transporta robe do zemalja svijeta s obzirom na to da će trasa Koridora 5C uveliko biti bliže poslovnoj zoni nego je trenutno magistralni put M-17.

Prilikom posjete premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića Tešnju naglašeno je da su banke odobrile sredstva za gradnju dionice od 41 kilometar u iznosu od 340 miliona eura uz ranije osiguranih 60 miliona eura.

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine su kazali da je dionica Poprikuše – Medakovo podijeljena na dvije poddionice Ozimice – Poprikuše i Medakovo – Ozimice.

“Za Medakovo – Ozimice u toku je izrada glavnog projekta koji bi trebao biti završen do kraja godine, a za Ozimice – Poprikuše je u septembru ove godine poništen tender za odabir projektanta i u pripremi je raspisivanje novog tendera. Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske investicijske banke (EIB) budu osigurana sredstva za izgradnju dionice autoceste Poprikuše – Medakovo na Koridoru 5C u iznosu do 340 miliona eura”, kazali su iz Autocesta FBiH za Klix.ba.

Vezani tekst: Dionicu Poprikuše – Medakovo činit će četiri tunela i 10 mostova: Vijeće ministara potvrdilo, zaduženje od 340 miliona eura!

Dionica od Medakova ka sjeveru naše zemlje nastavljala bi se prema Odžaku i Svilaju.

Svijet je opet vidio Mikea Tysona u ringu, pogledajte kako je izgledao meč

Denis Zvizdić brutalno odgovorio Sebiji Izetbegović: “Sa čuđenjem sam pročitao njenu neistinitu izjavu”