Teške optužbe Koalicije “Pod Lupom”: Tvrde da se u Tešnju tokom izbora dogodio posebno radikalan slučaj

Događaji Posljednje Vijesti

Koalicija “Pod Lupom” je u Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto sa popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na dva biračkih mjesta u Starom Gradu u Sarajevu i Brčko distriktu BiH. Obje situacije su pravovremeno riješene, saopćeno je danas Koalicije Pod lupom.

Kako je navedeno u saopćenju, a 19 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pristisaka na glasače zabilježeni na 4 biračka mjesta u Tuzli, Zavidovićima, Visokom i Sanskom Mostu.

”Posebno radikalan slučaj kupovine glasova birača na dan izbora zabilježen je Tešnju gdje SDA Tešanj vrši podjelu potvrda o izdavanju 10 litara dizel goriva na benzinskoj pumpi Hifa d.o.o. Krndija. Na 3 % biračkih mjesta primijećeni su slučajevi glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata. Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na čak 50 % biračkih mjesta. Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično/obiteljsko glasanje gdje je na 66 % biračkih mjesta uočeno do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na šest biračkih mjesta, u Maglaju, Srebreniku, Brčko distriktu BiH, Ilijašu i Gradačcu i Živinicama”, saopćeno je iz Koalcije.

Na dva biračka mjesta je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 3 % slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19.

”Posmatračima Koalicije „Pod lupom“ je bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na 99 % biračkih mjesta.

Koalicija je zaprimila više desetina prijava građana koji ne mogu ostvariti biračko pravo zbog toga što su pozitivni na COVID-19 ili su u izolaciji, prijava građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritisaka na birače.

Leave your vote