in ,

TEŠKE OPTUŽBE Trump tvrdi da je veoma važan svjedok lagao pred zastupničkim domom

Američki predsjednik Donald Trump optužio je svjedoka u procesu opoziva da laže te kazao kako je njegov lični advokat Rudy Giuliani angažiran po pitanju Ukrajine jer su njegove dokazane sposobnosti u borbi s kriminalom potrebne u kreiranju politike prema korumpiranoj zemlji.

Trump je to izrekao nakon petog i posljednjeg dana javnih saslušanja pred obavještajnim odborom zastupničkog doma Kongresa o spornoj Trumpovoj politici prema Ukrajini koja je, kako tvrde demokrati, uključivala pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, glavnog Trumpovog protukandidata.

Dejvid Holms (David Holmes), radnik Američke ambasade u Ukrajini, rekao je u četvrtak pod zakletvom da je u kijevskom restoranu 26. jula čuo telefonski razgovor Trumpa s Gordonom Sondlandom, američkim ambasadorom u EU, tokom kojeg je Trump tražio od Sondlanda informacije o tome hoće li Ukrajina pristati na pokretanje politički motivirane istrage.

– Garantiram vam da se to nije dogodilo. To je bila totalno lažna nagodba – rekao je Trump za emisiju Fox TV-a “Fox&Friends”.

Saslušanja su u prvi plan izvukla Trumpovu odluku o davanju ogromne uloge u oblikovanju američke državne politike prema Ukrajini privatnom advokatu Rudyju Giulianiju, bivšem gradonačelniku Njujorka, koji nema nikakav formalni položaj u američkoj administraciji, umjesto da je to prepustio uobičajenim kanalima američke diplomatije i službi za nacionalnu sigurnost.

U fokusu postupka je telefonski razgovor 25. jula, u kojem je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika da pokrene dvije istrage.

U ZATVOR GA TREBA STRPATI Političar se iživljavao na psu i sve to snimao!

NIKO NIJE OČEKIVAO DA ĆE SE OVO DESITI Hurem poslala Severini važnu poruku!