Tijelo vam šalje signale da niste dovoljno aktivni i da se morate kretati više!

Kako biste zaštitili sebe, svoje najbliže, ali i cijelu zajednicu tokom pandemije koronavirusa, važno je pridržavati se zadanih mjera i preporuka nadležnih. Jedna od najjednostavnijih mjera je ona da ostanemo kod kuće.

Potrošnja energije
Ali, stalan boravak u kući nosi i posljedice – previše sjedimo i ležimo, bilo da igramo igrice, gledamo TV ili se odmaramo. A kako se malo krećemo, smanjuje se i naša dnevna potrošnja energije.

Posljedično, karantin može dovesti do povećanog rizika od hroničnih bolesti, kao i njihovog potencijalnog pogoršanja kod već oboljelih. Tu je i rizik od pojave pretilosti, gubitka mišićne mase i mišićne snage, ali i slabljenja imuniteta.

Zbog toga je veoma važno napraviti sebi raspored vježbanja u kući. Izvođenje jednostavnih i lakih vježbi bit će dovoljno za održavanje kondicije. To mogu biti i vježbe snage, ravnoteže, istezanja ili njihova kombinacija.

Neke od kućnih vježbi su hodanje, podizanje i nošenje namirnica, naizmjenični iskoraci, penjanje stepenicama, ustajanje i sjedanje, čučnjevi, trbušnjaci i sklekovi. Možete prakticirati i jogu jer ona ne zahtijeva posebnu opremu i za nju vam je potrebno malo prostora.

Nekoliko je znakova da se morate kretati više, a među njima je konstantan umor. Ako stalno osjećate umor, čak i uz dobru prehranu i kvalitetan san, možda vam nedostaje kretanja.

I osjećaj boli u leđima, koljenima ili vratu može biti jedan od znakova da niste dovoljno fizički aktivni. Pomjeranje mišića i zglobova može vam pomoći da ublažite bolove, pogotovo ako stalno sjedite.

Spor metabolizam
Fizička aktivnost pozitivno utječe i na ubrzavanje metabolizma. Ako se ne krećete dovoljno, moguće je da ćete imati problema sa zatvorom.

I ako imate poteškoća sa spavanjem, vrijeme je da počnete vježbati u kući. Fizička aktivnost poboljšat će vam san i osjećat ćete se bolje.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.