TRUMP O IZBORIMA: Velika prednost nekim čudom nestala

Globus

Aktuelni američki predsjednik Donald Tramp (Trump) istakao je danas na Twitteru da je njegova velika prednost koji je imao tokom izborne noći u pojedinim saveznim državama “nekim čudom nestala” i izrazio nadu da će ponovo preuzeti vodstvo u ovim u kojima se još prebrojavaju glasovi.

“Imao sam tako veliku prednost u svim ovim državama do kasno u izbornu noć, samo da bih vidio da te prednosti nekim čudom nestaju kako dani prolaze. Možda će se te prednosti vratiti kako budu napredovale naše pravne procedure”, naveo je Tramp na Twitteru.

Pola sata ranije, Tramp je na Twitteru poručio demokratskom kandidatu Džou Bajdenu (Joe Biden) da nema pravo da tvrdi da je pobijedio na izborima.

“Džo Bajden ne bi trebalo da tvrdi da polaže pravo na funkciju predsjednika. I ja bih to mogao da tvrdim. Pravni postupci tek počinju”, poručio je Tramp, u vrijeme kada se privodi kraju prebrojavanje glasova na izborima u SAD.

Tramp je u izbornoj noći proglasio pobjedu, ali su, u međuvremenu, glasovi u korist njegovog demokratskog protivkandidata počeli da se povećavaju u nekim od ključnih država, uključujući i one u kojima je Tramp bio u prednosti.

Tramp i republikanci su najavili pravne akcije u državama u kojima je Bajden preokrenuo rezultat kako bi osporili načine prebrojavanja glasova na sudu, prije svega onih koji su stigli poštom nakon dana izbora.

Skoro četiri dana od zatvaranja birališta u SAD, još se ne zna ko je pobjednik predsjedničkih izbora, mada je kandidat demokrata Džo Bajden bliži ulasku u Bijelu kuću.

U finišu trke glasovi se i dalje prebrojavaju u pet saveznih država – Pensilvaniji (20 elektorskih glasova), Džordžiji (16), Nevadi (6), Arizoni (11) i Sjevernoj Karolini (15).

CNN navodi, da sveukupno na nivou SAD, Bajden ima 253 glasova elektora, a Tramp 213. Za ulazak u Bijelu kuću jednom od dvojice kandidata je potrebno da osvoji najmanje 270 glasova od 538 elektora.

 

(Agencije)

Leave your vote