Prekrasno Jajce

Tri razloga zbog kojih morate posjetiti Jajce

Posljednje Vijesti

Jajce je jedan od naljepših bosanskohercegovačkih gradova. Smješten u srednjoj Bosni, vijekovima je predstavljao značajno čvorište puteva, a posebno je uvijek kao i danas, plijenio ljepotom svojih prirodnih blagodeti.

Nerealno iskustvo Šveđanina u BiH: Nisam znao da ovo postoji

To je jedan od gradovak koje vrijedi posjetiti i za njega neko vrijeme odvojiti. U moru razloga zbog kojih bi svi ovog ljeta trebali barem jednom otići u Jajce, izdvajamo vam tri po našem izboru. Krenimo redom.

Tvrđava

Stari grad, ili tvrđava, najuočljivija i najimpozantnija je jajačka građevina čija je izgradnja označila nastanak grada Jajca. Ona je još uvijek zanimljiva našim historičarima zbog tragova građevine koja je postojala na ovom mjestu prije nego je tvrđava, kakvu danas vidimo i poznajemo, izgrađena i kakva je do danas ostala većim dijelom.

Na to ukazuju zidani kamen i sedra koji se razlikuju na donjim slojevima tvrđave, odnosno na njenom temelju. Tvrđava u Jajcu često je u prošlosti spominjanja kao “neosvojiva”.

Zbog svoje masivnost, bedema (odbranbeni zidova), pitke vode na samom vrhu, čak i običnom posjetiocu može se činiti neosvojiva. Jedan od bedema onaj zapadni seže do Plive, a sjeverni do Vrbasa, Pliva i Vrbas su bile prirodne neprohodne granice, zbog toga je u prošlosti morala biti osvojena na prevare. Mnoge su legende vezane za osvajanje ove tvrđave, piše Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoja turističkih potencijala Jajca.

Plivski vodopad

Plivski vodopad u središtu grada Jajca, jedan od dvanaest najljepših na svijetu, nastao je prije 50.000 godina. I nakon toliko godina nemoguće je proći dijelom puta, koji vodi kroz Jajce, a da se ne diviš ovoj prirodnoj ljepoti. Jajce se mijenjalo kroz historiju, mijenjale su se vlasti, ali je vodopad ostao isti. Prelijep i ponosan prkosi vremenu i osvajačima kojih je bilo mnogo.

Simbol je kako Jajca tako i Bosne i Hercegovine. Ispod vodopada se rijeka Pliva ulijeva u Vrbas, nakon čega zajedno nastavljaju put prema Savi. Rijeka Pliva pravi mnoštvo ovih sitnih kaskada, vodopada, a posljednja kaskada je oko 20 metara visok vodopad što čini simbol Jajca i BiH.

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a jedan je od malobrojnih muzeja u Evropi posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi. Osnovan je 1953. godine, kao centralna jugoslov- enska institucija memorijalnog tipa.

U zgradi muzeja se 29. i 30. novembra 1943. godine održalo drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Ju- goslavije (AVNOJ), na kojem su predstavnici BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, odrekavši se dijela suvereniteta, stvorili Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. Muzejska postavka, pored originalne Titove fotelje, originalnih dviju fotelja i stolica sa Drugog zasjedanja AVNOJ-a, sadrži i portrete slikara Đorđa Andrejevića Kuna, djela slikara Božidara Jakca, kao i speci- jaliziranu biblioteku.

Muzej se nalazi u blizini autobuske stanice i vodopada i nudi stručna vodstva na engleskom i bosanskom jeziku. Otvoren je svakim danom, tokom cijele godine od 09.00 do 17.00 sati.

PRATITE SVE VIJESTI IZ BH. DIJASPORE NA NAŠEM FACEBOOKU

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.