Zurich

Tribina Matice BiH u Zurichu sredinom decembra

Događaji Posljednje

Padom Berlinskog zida 1989. godine u zemljama istočne Europe došlo je do transformacije društveno-političkih sistema. Novi liberalni okviri suočili su veliku većinu sa ogromnim izazovima. Bosna i Hercegovina i susjedne države u njenom okruženju, nisu zaobišli ovi procesi. Oni i danas ostavljaju dubok trag na sozio-ekonomsku sliku u društvu, saopšteno je iz Matice BiH.

Bosna i Hercegovina je od 1996. godine do danas bila suočena sa više kritičnih pitanja. Sa jedne strane fundamentalna destrukcija ekonomskog sistema, sa direktnim štetama u visini od preko 100 milijardi US-Dollara na proizvodnim kapacitetima i javnoj infrastrukturi (izvor Universität Wien, Fakultät für Human- und Sozialwissenschaften, Institut für Politikwissenschaft (2004) i Financial Times (1995)).

Na drugoj strani je de-facto po dekretu izvršena formalno-pravna “zamjena” društvenog sistema bez javne i demokratske diskusije na temu implikacija iste na budućnost društva, odnosno pojedinca. U ovom kontekstu postavlja se opravdano pitanjem perspektive liberalizma u BiH i implikacije istog na odnose pojedinaca i države.

O problemima i prespektivama liberalizma i novog poredka u BiH razgovaramo sa politologom i naučnim istraživačem sa Oxforda, Dr. Adisom Merdžanovićem, jednim od najboljih poznavalaca ove problematike u Europi, ako ne i u svijetu. U nastavku je planiran i apero sa gostom.

S obzirom da se bliže i novogodišnji praznici iskoristio bih ovu priliku da Vas pozovem u ime Glavnog odbora na Novogodišnji-Apero i da uz fino druženje sumiramo 2017. godinu, saopšteno je iz Matice BiH. Tribina Matice BiH: Država po mjeri pojedinca? Perspektive za liberalnu Bosnu i Hercegovinu biti će održana u Ponedjeljak, 18. decembra od 19 sati (Zentrum Karl der Grosse).

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.