in

TRKA U NAORUŽANJU Evo ko je najveća vojna sila na zapadnom Balkanu, iznenadit ćete se!

TRKA U NAORUŽANJU Evo ko je najveća vojna sila na zapadnom Balkanu, iznenadit ćete se!
TRKA U NAORUŽANJU Evo ko je najveća vojna sila na zapadnom Balkanu, iznenadit ćete se!

Posljednjih nekoliko mjeseci regionalna javnost svjedoči utrci u naoružavanju susjednih nam zemalja, prije svega Hrvatske i Srbije. Dvije zemlje kupovale su borbene avione, rakete, municiju…

Slabiji indeks

Naša država u tom kontekstu zaostaje, pa smo, prema portalu Global Fire, koji mjeri vojnu moć, od ukupno 136 zemlja svijeta, mi na 124. mjestu. Hrvatska je po vojnoj moći najbolje rangirana iz našeg regiona te zauzima 72. poziciju na svijetu. Slijedi je Srbija na 78. mjestu.

Crna Gora zauzela je 121. mjesto, dok je BiH od zemalja našeg regiona najslabije rangirana. Zanimljivo je da su lošiji od nas zemlje poput Dominikanske Republike, Gabona, Namibije, Paname, Mauritanije, Salvadora, Somalije…

Iako je Srbija po broju vojnika i naoružanju najbolja, njen je indeks slabiji zbog kvaliteta naoružanja koje ima. Hrvatska i Crna Gora kao članice NATO-a imaju kvalitetnije i modernije oružje te je stoga njihov rang bolji.

Prema posljednjim podacima, BiH ima 352 tenka, 294 oklopna borbena vozila, sedam helikoptera, 1.375 komada artiljerijskog naoružanja i 9.581 vojnika.

Za „ne daj Bože“

No, da naša država ne planira dodatno osnažiti vojsku, a posebno ne nabaviti borbene avione, kako to rade Srbija i Hrvatska, jasno je postalo iz izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Dobivamo dva nova helikoptera

Oružane snage BiH mogle bi dobiti dva nova helikoptera. Za tu namjenu Vijeće ministara BiH izdvojilo je oko 65 miliona KM – prenosi Avaz.

Angela Merkel i Milorad Dodik

Dodik ide na crnu listu Evropske unije?

Željko Komšić

Znate li šta je Željko Komšić radio tokom rata u BiH? (VIDEO)