Trudna supruga teroriste sa Šri Lanke raznijela sebe i svoje troje djece

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Na Uskrs teroristi su napravili seriju stravičnih koordiniranih bombaških napada u gradovima Šri Lanke. Odgovornost za napade u kojima je poginulo najmanje 359 osoba preuzela je takozvana Islamska država.
Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije, objavila je fotografije osmorice muškaraca za koje tvrdi da su teroristi koji su izveli napade u crkvama i hotelima. Uz fotografiju su objavili i navodna imena sedmorice napadača te opisali koji je od njih sudjelovao u kojem napadu.

Većina bombaša bila dobro obrazovana

Uskoro se saznalo kako je većina bombaša samoubica bila dobro obrazovana te da su pripadali srednjoj ili višoj srednjoj klasi. Jedan od njih studirao je u Velikoj Britaniji, nakon čega je otišao na postdiplomski u Australiju te se vratio na Šri Lanku.

Sigurnosni izvori iz Velike Britanije potvrdili su u srijedu za CNN da je jedan od bombaša samoubica, Abdul Lathief Jameel Mohamed, studirao na jugoistoku Engleske 2006. i 2007. godine.

Dva brata iz ugledne porodice

Prema najnovijim informacijama, dvojica bombaša samoubica bili su članovi istaknute porodice u Colombu, glavnom gradu Šri Lanke.

Braća Inshaf Ahmed Ibrahim i Ilham Ahmed Ibrahim sinovi su trgovca začinima Mohameda Ibrahima. Mohamed Ibrahim vlasnik je i osnivač kompanije Ishana Exports sa sjedištem u Colombu, koja se na svojoj internet stranici reklamira kao “najveći izvoznik začina iz Šri Lanke od 2006. godine”.
Policija je nakon napada pritvorila Mohameda Ibrahima, no za sada protiv njega nije podignuta optužnica.

Objavljene su prve fotografije braće bombaša samoubica koji su se raznijeli ove nedjelje, piše Daily Mail.

Bogata braća Imsath i Ilham mirno su ušli u luksuzne hotele Shangri-La i Cinnamon Grand i, dok su gosti doručkovali, detonirali svoje prsluke. Zbog njihovog stravičnog čina, poginulo je najmanje 40 stranih državljana, od kojih su troje bila djeca.

Raznijela se trudnica

No, tu tragičnoj priči nije kraj. Nekoliko sati kasnije, dok je policija upala u njihovu kuću, Ilhamova trudna žena Fatima se raznijela, ubivši pritom svoje troje djece i tri policajca.

Imsath (38) živio je sa suprugom i četvero djece, osmogodišnjom kćerkom i trojicom dječaka u dobi od šest, četiri i dvije godine, u kući vrijednoj 1.5 milijuna funti koja se nalazila u bogatoj četvrti Colomba. Imao je u kući vlastitu teretanu i velik broj automobila.

Bio je uspješan poslovni čovjek i posjedovao je tvornicu bakra. Svojoj supruzi nije najavio što će učiniti. Umjesto toga, rekao joj je da ide na poslovni put i da treba biti hrabra, prenosi Index.

Rodbina i zaposlenici opisali su braću kao bogate, mirne i pobožne.