Trump: Bolton je lažov i luđak, svi u Bijeloj kući ga mrze

Globus Posljednje

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je tvrdnje bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Johna Boltona koji u svojoj knjizi za Trampa tvrdi da je tražio podršku Kine na izborima 2020. i podržavao politiku Kine.

Tramp se oglasio nakon što su američki mediji objavili dijelove knjige Džona Boltona pod nazivom “Soba gdje se to dogodilo: Memoar Bijele kuće”, koja bi trebala izaći do kraja mjeseca. Tramp se osvrnuo na navode Boltona u kontekstu njegove politike prema Kini i drugim zemljama.

Tokom telefonskog uključenja u program televizije FOX, Tramp je u svom odgovoru Boltonu poručio kako “nijedan američki predsjednik do danas nije tretirao Kinu i Rusiju na takav žestok način kao ja.”

U vezi s tvrdnjama Boltona Tramp je govorio i za “Wall Street Journal”, tom prilikom je branio politiku američke administracije prema Kini, odbacivši tvrdnje da daje podršku toj zemlji u kontekstu ujgurskog pitanja.

On je na svom Twitter profilu naveo kako Boltonova knjiga, koja dobija grozne kritike, te da je riječ o zbirci laži i sačinjenih priča.

– Sve je cilj da ja izgledam loše. Mnoge smiješne izjave koje on meni pripisuje nikada nisu izrečene, čista fikcija – napisao je Tramp.

Na tvrdnju da je dao podršku kineskom predsjedniku Si Jipingu za formiranje koncentracijskih logora u ujgurskoj autonomnoj regiji Sinjiang, Tramp je rekao da to nije tačno, potkrepljujući to riječima da je danas odobrio zakon kojim se Kini zbog toga nameću sankcije.

– Bolton je lažov. Svi u Bijeloj kući ga mrze. On zapravo nikad nije ni bio mnogo voljena i cijenjena osoba. Kako smo ga upoznavali naše poštovanje prema njemu je bilo sve manje. Lično sam mislio da je on lud – rekao je Tramp.

Trampova administracija jučer je pokrenula tužbu kako bi spriječila objavljivanje knjige autora Džona Boltona, a u tužbi se navodi kako ta knjiga “sadrži povjerljive državne podatke čija bi objava mogla ugroziti nacionalnu sigurnost”.

Donald Tramp je optužio Boltona da nije završio pregled prije puštanja knjige u štampu kako bi se osiguralo da nema sadržaja koji bi trebao ostati privatan.

Boltonov advokat Chuck Cooper rekao je da njegov klijent mjesecima pažljivo sarađuje sa stručnjacima Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće kako bi izbjegao objavljivanje povjerljivih podataka.

Leave your vote