Trump i Zuckerberg telefonirali: Osnivač Facebooka jednostavno nije znao šta da radi, bio je očajan, morao ga je pozvati…

Predsjednik SAD Donald Trump razgovarao je u petak telefonom sa osnivačem i generalnim direktorom Facebook-a Markom Zuckerbergom, izjavio je neimenovan izvor CNN-a.

U javnom postu na Facebook-u, Zuckerberg je objasnio zašto Facebook nije poduzeo radnje na Facebook i Instagram postovima u kojima je Trump u petak prijetio da će “kada počne pljačka, početi i pucnjava”.

“Borio sam se s tim kako da odgovaram na predsjednikove tvitove i postove cijeli dan. Lično imam negativne reakcije na ovu vrstu neprijateljstva i zapaljive retorike”, rekao je Zuckerberg.

“Ali, ja sam odgovoran da reagujem ne samo u svom ličnom svojstvu već kao lider institucije koja se zalaže za slobodno izražavanje”, naveo je Zuckerberg.

Tviter je isti post označio kao veličanje nasilja.

“Za razliku od Tvitera, mi nemamo politiku postavljanja upozorenja ispred postova koji mogu podstaći nasilje, jer verujemo da ako neki post podstiče nasilje, on bi trebalo da bude uklonjen bez obzira da li je vrijedan da se objavi, čak i ako dolazi od političara” napisao je Zuckerberg u postu objavljenom u petak i dodao da su bili u vezi s Bijelom kućom da bi objasnili ovu politiku.

Zuckerberg je, međutim, svjedočeći pred Kongresom u oktobru rekao da će, ako bilo ko, uključujući političara, kaže stvari koje mogu prouzrokovati nasilje, odnosno opasnost od neposrednih fizičkih povreda, taj sadržaj biti uklonjen.