Trump je Venecuelu vidio kao dio Amerike: Od invazije je odustao poslije jednog telefonskog poziva! Nova knjiga otkriva sve

Globus

Nekadašnji savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu bezbjednost, John Bolton, u novoj knjizi je otkrio mnoge zanimljive detalje o aktuelnom američkom predsjedniku, naglasivši da on “nije podoban za tu funkciju”.

Kako navodi, Trump je tvrdio da bi invazija na Venecuelu bila “kul”, ali je odustao od te ideje zbog “propagande u sovjetskom stilu” koja je stizala iz Moskve.

Trump je opisao i Venecuelu kao dio SAD, naveo je Washington post, jedan od tri medija, pored New York timesa i Wallstreet journala, koji je dobio da dozvolu da objavi dijelove Boltonovih memoara “Soba gdje se sve događalo: Memoari iz Bijele kuće”.

Bolton je napisao da je Trump rekao kako bi invazija Venecuele bila “gotivna”, iako je vlada poručila da se protivi nasilnom svrgavanju socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura.

Bolton, koga je Trump postavio na funkciju savjetnika za nacionalnu bezbjednost u aprilu 2018. godine, bio je veliki zagovarač smjene vlasti u Iranu, ali i jedan o glavnih ljudi koji su gurali Madurov odlazak sa vlasti. U januaru 2019. godine, venecuelanski opozicionar Huan Gvaido se samoproglasio za predsjednika, uz američku podršku. Međutim, Bolton u knjizi navodi da se predomislio već poslije nekoliko dana rekavši da je Gvaido djelovao slabo i djetinjasto pored “jakog” Madura.

Dalje se navodi da je Trump odlučio da ne svrgne Madura poslije telefonskog razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u maju 2019. godine.

Putin je uspio da razuvjeri Trumpa da je Gvaido dobar izbor uporedivši ga sa Hilari Klinton.

Gvaido je nekoliko puta pokušao da preuzme vlast, ali bezuspješno. Na kraju, Bolton je otpušten u septembru prošle godine kada je Trump odbio da bombarduje Iran kao osvetu za obaranje američkog drona u Persijskom zalivu.

Boltonova knjiga “Soba gdje se sve događalo: Memoari iz Bijele kuće” treba da bude objavljena 23. juna, ali su se u javnosti već pojavili određeni dijelovi. SAD su tužile Boltona nakon što je Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće utvrdio da radna verzija knjige sadrži pasuse sa poverljivim informacijama o nacionalnoj bezbjednosti.

Objavljivanje knjige bi, kako se navodi u tužbi, nanijelo “nepopravljivu štetu” nacionalnoj bezbjednosti SAD.

“Knjiga Džona Boltona… kompilacija je laži i izmišljenih priča, sve u cilju da budem prikazan u lošem svjetlu. Mnoge smiješne izjave koje mi pripisuje, nikada nisu postojale, čista fikcija. On samo pokušava da se osveti zato što sam ga otpustio, koliko je on bolestan!”, poručio je američki predsjednik na Twitteru.

Leave your vote