in ,

Trump ponudio Erdoganu 100 miliona dolara, a ima samo jedan uvjet!

Tokom razgovora Donalda Trumpa i turskog lidera Recepa Tayyipa Erdogana, američki je predsjednik, prema pisanju “The Washington Posta” koji se poziva na izvore u Bijeloj kući, turskom kolegi ponudio ugovor vrijedan čak 100 milijardi dolara. Jedini uvjet je taj da se Ankara „riješi ruskog raketnog sistema koji je već dobila“.

Time bi, kako navodi ovaj list, Turska bila pošteđena američkih ekonomskih sankcija.

Prema američkom listu, Trumpovi prijedlozi vjerovatno će “razljutiti” zastupnike u američkom Predstavničkom domu, koji su u u oktobru podržali uvođenje sankcija Turskoj zbog njene vojne operacije na sjeveru Sirije.

– Za SAD je neprihvatljiva prisutnost ruskih protuzračnih raketnih sistema S-400 u Turskoj, članici NATO-a. Ako se Turska ne riješi S-400, sankcije prema Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, CAATSA, vjerovatno će proći odobrenje u Kongresu, uz podršku većine obje stranke – izjavio je pomoćnik predsjednika SAD za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien.

Da se na sastanku dvojice lidera razgovaralo o spornom turskom naoružanju, potvrdio je i Trump.

– Tursko nabavljanje sofisticirane ruske vojne opreme, poput S-400, stvara za nas vrlo ozbiljne izazove i o tome stalno govorimo – rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare.

U BiH se zločinci amnestiraju, žrtva kažnjava, a historija prekraja…

“Pa nismo mi kreteni!” Tvrdoglavi Dodik opet istu priču priča, ali sada je prevršio svaku mjeru