TRUMP PRIJETI CIJELOM SVIJETU Do novembra prestanite uvoziti iransku naftu inače ćemo…

Sjedinjene Američke Države traže od svih zemalja da potpuno prestanu uvoziti iransku naftu do 4. novembra ako žele izbjeći američke sankcije uvedene nakon povlačenja Washingtona iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, izjavio je u utorak jedan američki visoki zvaničnik

“To je jedan od naših glavnih prioriteta nacionalne sigurnosti. Neću navesti definitivnu nultu stopu, ali stajalište je da nikoga nećemo izuzeti”, upozorio je taj zvaničnik State Departmenta.

Na pitanje hoće li sve zemlje morati ukinuti uvoz nafte do 4. studenoga, odgovorio je potvrdno.

Taj diplomat je posjetio brojne europske i azijske zemlje i uskoro odlazi u Kinu i Indiju kojima će postaviti jednake zahtjeve.

“Tražit ćemo od njih da njihov uvoz nafte padne na nulu”, insistirao je i precizirao da to smanjenje mora stupiti odmah kako bi bilo potpuno prekinuto 4. novembra.

Američki predsjednik Donald Trump je najavio 8. maja povlačenje iz nuklearnog sporazuma koji je s Iranom 2015. sklopilo šest svjetskih sila kojim se trebalo spriječiti Iran da izradi atomsku bombu ocijenivši da je sporazum loš jer u njemu nije predviđen mehanizam za “otkrivanje i kažnjavanje prijevara” te da ne pokriva razdoblje nakon 2025.

On je tada potvrdio uvođenje svih američkih sankcija koje su bili ukinute tim sporazumom, uključujući i sekundarne sankcije koje zahvaćaju strana poduzeća koji će i dalje surađivati s Teheranom.

Te kompanije će morati birati između njihovih ulaganja u Iran ili pristupa američkom tržištu. Washington im je dao rok od 90 do 180 dana da se povuku s iranskog tržišta.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.