Turska jednostavnom odlukom spašava turističku sezonu! Testovi na Covid-19 radit će se na licu mjesta, a koštat će samo 15€!

Globus
Turska će od 1. jula na svojim najprometnijim aerodromima otvoriti centre za testiranje na koronavirus, a na ostalim najkasnije do 15. jula, izjavio je u srijedu ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy.

Prvi centri za testiranje na Covid-19 bit će otvoreni na aerodromima u Istanbulu, mediteranskom ljetovalištu Antaliji, zapadnoj provinciji Izmir i odmaralištu Dalaman, dok će na ostalim aerodromima biti uspostavljeni do 15. jula, rekao je Ersoy za Agenciju Anadolija, prenosi turski “Daily Sabah”.

Test, koji će koštati 15 eura (TL 115), rezultate će ponuditi u roku od dva sata, a turisti će se moći testirati kad god žele, dodao je ministar.

Nakon što je turizam širom svijeta zaustavljen zbog pandemije koronavirusa, a broj zaraženih u Turskoj opada, ova zemlja se želi vratiti turizmu izdajući, između ostalog, certifikate za kompanije koje su poduzele potrebne korake protiv širenja virusa.

Kako je Ersoy kazao, Ministarstvo kulture i turizma, zajedno s ministrom vanjskih poslova Mevlütom Çavuşoğluom, vodilo je intenzivne diplomatske aktivnosti kako bi pomoglo povratak turista. Dokumenti s informacijama o zdravstvenoj infrastrukturi, pripremama i mjerama u turističkim područjima poslani su u 100 zemalja iz kojih Turska privlači najviše turista, rekao je Ersoy, dodavši da su u Antaliju pozvani ambasadori 60 zemalja i predstavnici medija.

– Turska nastavlja slijediti svoj cilj da do 2023. godine privuče 75 miliona turista godišnje i ostvari od turizma prihode u visini od 65 milijardi dolara i to će postići – rekao je Ersoy.

Pad nakon rekordne godine

Zbog pandemije, broj stranaca koji su posjetili zemlju smanjio se za 66,35 posto u periodu januar – maj na godišnjem nivou, pokazuju podaci Ministarstva kulture i turizma.

Turska je tokom prvih pet mjeseci ove godine primila više od 4,2 miliona stranih posjetilaca, a u mjesecima potpunog zastoja u zemlji je zabilježen pad od 99,2 posto, prenosi Biznisinfo.ba.

Prošle godine, u tu zemlju je ušlo više od 45 miliona stranaca, što je najveći broj ikad zabilježen.

Leave your vote