in

Turska počela vojne vježbe na sjeveru Kipra

Turska vojska počela je godišnje vojne vježbe u Turskoj Republici Sjeverni Kipar, entitetu koji priznaje samo Ankara, u kontekstu snažnih napetosti s Grčkom u istočnom Sredozemlju, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Turska i Grčka, obje članice NATO-a, spore se u vezi s rezervama prirodnog plina u istočnom Sredozemlju, otkako je Turska u to područje 10. avgusta poslala brod za seizmička istraživanja u pratnji ratnih brodova.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u subotu Grčkoj u televizijskom obraćanju javnosti: “Oni će shvatiti, bilo jezikom politike ili diplomatije ili na terenu preko gorkih iskustava.“

NATO je prije nekoliko dana objavio da su grčki i turski zvaničnici pristali na „tehničke pregovore” kako bi se spriječili bilo kakvi novi incidenti između njihovih pomorskih snaga.

No, Grčka je zatim demantovala da je spremna sudjelovati u pregovorima, na šta ju je Turska optužila da odbija dijalog.

U takvom kontekstu, turska vojska započela je u nedjelju “Mediteransku oluju”, vojne vježbe u saradnji sa snagama sigurnosti Turske Republike Sjeverni Kipar, objavio je turski predsjednik Fuat Oktay na Twitteru.

Vježbe, prema saopštenju turskog ministarstva odbrane, obuhvataju vazdušne, pomorske i kopnene snage.

„Sigurnosni imperativi naše zemlje i Turske Republike Sjeverni Kipar ne mogu se ne uzimati u obzir“, poručio je.

Tursko ministarstvo odbrane objavilo je na Twitteru da su vježbe, koje bi trebale trajati do četvrtka, uspješne.

Turska je na sjeveru Kipra rasporedila desetke hiljada vojnika nakon invazije 1974., izvedene nakon državnog udara grčke vojne diktature koja je tada bila na vlasti u Atini.

Đoković se oglasio nakon incidenta na US Openu: Žao mi je, osjećam se tužno i prazno

Palestina upozorila Srbiju da će prekinuti diplomatske odnose ako premjesti ambasadu