Turska serija “Alija” se počinje emitovati u BiH, evo na kojem kanalu je možete gledati!

Turska serija "Alija" se počinje emitovati u BiH, evo na kojem kanalu je možete gledati!

Turska dramska serija “Alija”, koja donosi priču o životu prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića, nakon prikazivanja na TRT-u, počinje sa emitovanjem i u BIH.

Prava emitovanja otkupila je Hayat televizija, a kako su objavili danas na svom portalu, serija počinje sa emitovanjem uskoro, u toku mjeseca Ramazana.

Priča o životu Alije Izetbegovića obuhvata period od njegovog rođenja, mladosti u kojoj se zaljubio u suprugu Halidu pa sve do smrti, odnosno od 1944. do 2003. godine. Serija ima šest epizoda koje traju po devedeset minuta, a snimana je u Sarajevu, Mostaru, Tarčinu, Blagaju, Konjicu, Počitelju i drugim mjestima u BiH.

Aliju Izetbegovića u mladosti utjelovio je Burak Poyraz, a u starijim godinama Yurdaer Okur. Njegovu suprugu Halidu glumi Görkem Yeltan, sina Bakira Izetbegovića glumi Berke Üzrek, snahu Sebiju Izetbegović glumi Fatoş Kabasakal, a kćerku Sabinu Izetbegović glumi Dilşad Çelebi.

Snimanje serije je realizirano u produkciji TRT-a i Sancak Medya. Režiju prve tri epizode potpisuje bh. reditelj Ahmed Imamović, nakon čega je rediteljsku palicu preuzeo njegov kolega iz Turske Omer Gokhan Erkut. Scenarij je pisao Ahmet Tezcan.

Yurdaer Okur – Alija Izetbegović

Okur je turski glumac koji je studije za turist menadžera zamijenio malim i velikim ekranima. Odustao je nakon treće godine, promijenio svoje afinitete, a magistrirao je glumu na Mimar Sinan univerzitetu.

Prvu ulogu je ostvario 2000. godine u mini TV seriji “Sorry For Leila”, a najzapaženiji je bio u serijama “Karadji” i “Reaksiyon”.

Do sada je ostvario uloge u 13 filmova i serija, a posljednje angažmane je imao na filmovima “Saruhan” i “Kesif”, 2016. i 2017. godine.

Berke Üzrek – Bakir Izetbegović

Jako iskusan glumac Berke Uzrek tumačit će ulogu Bakira Izetbegovića, a on je, za razliku od ranije pobrojanih kolega – veći dio svoje karijere posvetio filmu.

Pojavio se i u nekoliko TV serija, međutim, tamošnja publika ga najviše poznaje po ulozi Cevdeta u filmu “Behzat C”, koji je kasnije pretvoren i u seriju zbog ogromne popularnosti na Bosforu. Nedavno je završio snimanje filma “Organik Ask Hikayeleri”, a u proteklom periodu je snimio i filmove “Nomad te Under The Sky”. U glumi je od 2000. godine, a rođen je 1979. u Istanbulu.

Dilsad Çelebi – Sabina Izetbegović

Ona je najmlađa u glumačkoj postavi i glumit će Sabinu Izetbegović, Alijinu kćerku i Bakirovu sestru. Debi je ostvarila 2008. godine u epizodnoj ulozi u seriji “Derset”, nakon čega se pojavila u “Seni Bana Yazmislar”. Publika je najbolje zna po ulogama u serijama “Intikam”, “Ajsen” i “Eve Donus”.

Fatos Kabasakal – Sebija Izetbegović

Rođena 1982. godine u Edirneu najmanje je poznata glumica među ovom ekipom. Na ekranu je od 2005. godine, a za sada je ostvarila uloge u serijama “Kahireli Palas”, “Yildizlar savasi”, “Ah polis olsa”, “Iki arda ask” i “Misi”.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.