Turska ulazi u najveći megaprojekat na svijetu: Za samo godinu dana opslužili su čak preko 40 miliona putnika, ali to je tek početak

Novi aerodrom u Istanbulu, koji Turska planira učiniti najvećim na svijetu, opslužio je oko 40,47 miliona putnika u prvoj godini postojanja, otkako je prva faza otvorena svečanom ceremonijom 29. oktobra 2018. godine, kazao je turski ministar saobraćaja i infrastrukture Cahit Turhan.

Aerodrom je započeo komercijalne letove 31. oktobra, a prva faza postala je potpuno operativna 7. aprila, pošto je aerodrom 6. aprila preuzeo saobraćaj sa sada zatvorenog aerodroma Atatürk. Prije toga, hiljade tona opreme trajektom su transportovane kroz grad u logističkoj operaciji koja se smatra jednom od najvećih u istoriji civilnog vazduhoplovstva.

“Aerodrom koji se nalazi oko 30 kilometara sjeverno od obale Crnog mora do sada je opslužio ukupno 40,47 miliona putnika, uključujući 9.872 miliona putnika na domaćim letovima i oko 30.597 miliona putnika na međunarodnim letovima”, rekao je Turhan.

U prosjeku, napomenuo je Turhan, na aerodromu se svakodnevno opslužuje 49.051 putnika na domaćim letovima i 152.558 putnika na međunarodnim linijama. Oko 310 aviona na domaćim letovima i 932 aviona na međunarodnim letovima slijeću i polijeću u prosjeku svaki dan sa ovog aerodroma.

Prva faza razvoja

Novi istanbulski aerodrom u trenutnoj fazi razvoja može prihvatiti 90 miliona putnika godišnje, što, iako je visoka brojka, nije ništa u usporedbi s njegovim ciljanim kapacitetom za opsluživanje 200 miliona nakon završetka svih faza.

Kada bude u potpunosti operativan, bit će najveći na svijetu po broju putnika. Očekuje se da će sve četiri faze izgradnje i proširenja aerodroma, uključujući šest pista, biti završene do 2028. godine.

Zamišljeno je da postane globalno avijacijsko središte koje će biti dom za više od 100 aviokompanija i letova na preko 300 destinacija širom svijeta – prenosi Biznis info.