in ,

TUŽILAŠTVO BIH Crnogorac optužen za silovanje Bošnjakinja i napade na civile u Foči 1992.

Tereti se i da je sudjelovao u uzimanju talaca

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Ranka Radulovića, (1960) iz Nikšića, ranije višestruko osuđivanog, državljanina Crne Gore, koji se tereti za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na području Foče i okolnih mjesta, tokom 1992. godine.

Optuženi se tereti, da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je tokom jula i augusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru kojeg je sudjelovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad je prouzrokovao smrt žrtava.

Također se tereti da je sudjelovao u uzimanju talaca, kao i u protupravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, sudjelovao u protuzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje-silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava.

Optuženi se tereti za kazneno djelo ‘Zločin protiv čovječnosti’ iz članka 172. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ministar zdravstva FBiH nikako nije optimističan, vakcinisanje protiv korone nije realno ni do kraja 2020.

Šokantna prijetnja Almi Zadić: “Ona neće dočekati rođenje svog djeteta”