Tužne vijesti: Evo šta se dešava s nanom Fatom Orlović, ovo je baš tragedija…

Fata Orlović

Teška i tragična sudbina nane Fate Orlović iz Konjević Polja. Godinama se nakon povratka rodnoj grudi, ova žena bori s nepravdom – nakon genocida u kojem joj je stradala skoro kompletna familija, Fata se susrela s neočekivanom situacijom.

U dvorištu njene kuće napravljena je pravoslavna crkva, bespravno i na tuđem zemljištu. Brojne tužbe, prijetnje, procesi, borba. Crkva je izgrađena 1996. godine i danas stoji na istom mjestu.

Fatu su danas svi zaboravili. Nakon pravne, ona bije novu bitku, onu životnu. Ima velikih problema sa zdravljem i već sedmicama je hospitalizirana. Samo je rijetki posjete. A Fata nema mnogo rodbine, zauvijek je nestala u genocidu.

Leži u Tuzli i osim brige zdravstvenog osoblja, urijetko je neko posjeti i pruži neku vrstu podrške, barem toplu riječ. Teška je priča Fate Orlović, simbola otpora i poslije genocida…

”Nije meni što je crkva, neka je, ali ne na mojoj zemlji. Neka je grade negdje drugo, neka ih grade hiljadu, meni to ne smeta, ali može brate u mojoj avliji”, kazala je jednom nana Fata.

Ne zaboravimo je…

Kao što su je sada zaboravili oni kojima je nekada trebala u kampanjama, u poganim kampanjama. Ne zaboravimo je, nismo mi kao oni, mi smo od njih bolji…

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.