in ,

U BiH 310 novozaraženih koronavirusom, dva smrtna slučaja

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 1.199 uzoraka, od kojih je 196 pozitivnih na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (65), Zeničko-dobojskom (19), Hercegovačko-neretvanskom (15), Zapadno-hercegovačkom (1), Srednjobosanskom (4), Unsko-sanskom (2), Bosansko-podrinjskom (2) i Kantonu Sarajevo (88).

U protekla 24 sata u RS je potvrđeno 114 novozaraženih osoba koronavirusom. Kako je kazao v. d. direktora Instituta za javno zdrastvo RS Branislav Zeljković zdravstveni sistem trpi veliki pritisak zbog velikog broja zaraženih.

– U određenim lokalnim zajednicama došlo je do narušavanja mjera. Okupljanja građana su najveći rizik. Apelujemo na sve građane da se pridržavaju mjera. Jako nam je bitno da građani budu svjesni važnosti primjene svih prepurka – rekao je Zeljković.

– Do sada je u RS bilo 138 smrtnih ishoda. Ovo je treći dan u kojem imamo dnevni broj oboljelih u trocifrenom broju, to nas zabrinjava. Pozitivni su u 28 općina i gradova. Najviše u Banjoj Luci 27, Zvorniku i Bijelini 12, Trebinju 10, Palama i Prijedor 6, Rudom 4… – rekla je Đaković- Đević.

Nestaju testovi u Zenici i Tešnju

Danas odluka: U 14 bh. općina uvode se restriktivne mjere?